Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Veckans fråga: Berätta vad en mongolfläck är.

Jag fick ett DM på Instagram häromdagen från en person som önskade att jag skulle berätta vad en mongolisk fläck är för att hon upplevde att kunskapen kring det var låg och att det kunde ha hemska konsekvenser. Här är hela frågan:

Annons

 

Hej Asabea. Jag har asiatiskt ursprung och har under hela min uppväxt fått se bebisar med blåa rumpor. Ingen har förklarat för mig vad det var, men jag förstod att det inte var något farligt och att det försvinner med tiden. Det blev en norm för mig helt enkelt. När jag själv födde min dotter kom hon ut med blå rumpa och rygg. Jag reagerade inte på det utan kände snarare en lättnad över att hon kom ut så som de andra barnen jag sett i mitt liv. Dock gjorde min man det. När han såg henne spärrade han upp ögonen och frågade, respektfullt men med rädsla i hans ögon barnmorskan ”ursäkta, vad är det där?” och pekade på hennes rumpa. Barnmorskan svarade med ett leende ”jamen det är mongolisk fläck, mamma är ju asiat” Jag tänkte mest ”hallå, det är ju normalt”, men jag förstod sen att min man inte alls hade samma erfarenhet av blåa bebisrumpor som jag, och det är klart han skulle reagera på det. Nu har han googlat sönder sig om mongolisk fläck och undervisar alla i hans omgivning om det ????

Vi känner att vi ständigt måste förklara för folk som ser vår dotters blåa rygg om vad det är för något för att inte folk ska tro att vi misshandlar henne. Vi gör det tom ibland innan de ens har sett hennes rygg ???? Många som vi berättar för hör det för första gången och vi märker att kunskapen om mongolisk fläck är väldigt liten. Vi har varit väldigt noggranna med att det ska stå i vår dotters journal angående hennes fläck då vi fått höra av ett par som vi känner (där mamman har samma ursprung som jag) att de nästan blivit anmälda av barnmorska för att hon inte visste vad det var för något, det stod inte i hennes journal.
Skulle du kunna berätta om mongolisk fläck för dina följare? Det skulle vara en bra början till utbildning för många som inte vet om detta och rädda oss föräldrar från att bli anklagade för barnmisshandlare?

 

Annons

Jag är också uppväxt kring och omringad av bruna barn så blåa fläckar på rumpan har också varit norm för mig och jag har nog tänkt att det var allmän kännedom. Men det kanske är naivt av mig! Så låt oss dra igenom det en gång.

 

 

Vad är en mongolfläck?

En mongolfläck (tysken Erwin Bälz namngav det så eftersom han stött på fenomenet första gången på mongoler) är en helt ofarlig pigmenterad födelsemärke som oftast sitter på rumpan eller ländryggen men som i vissa fall också kan synas på armar och ben. De syns antingen direkt vid födseln eller strax därefter.

Annons

Hur ser de ut?

De är helt släta, alltså inte upphöjda, och har en blå-grå färg med ojämna kanter. De varierar i storlek men brukar va 2-8 cm breda. Ibland kan de misstas för blåmärken men till skillnad från blåmärken så ändrar de inte färg och försvinner inte efter några dagar.

 

Varför får man det?

Det orsakas av melanocyter, alltså celler som producerar melanin. Förenklat kan man säga att ju mörkare man är desto mer melanin har man i huden. Mongolfläckar framträder när melanocyter finns kvar i det djupare hudlagret under embryoutvecklingen. Varför det sker vet man faktiskt inte!

Annons

Vilka får det?

Hur mycket melanin man har i huden spelar in och mongolfläckar är betydligt vanligare bland barn som har ursprung i Afrika, Asien och Karibien.

Kan man göra nåt åt det?

Nej det finns inget man kan göra för att förebygga det och det behandlas inte heller då det är helt ofarligt. Det försvinner oftast av sig själv innan barnet når puberteten. Däremot kan det vara bra att undersöka för att utesluta att det inte handlar om nån annan hudåkomma.

 

Annons

 

9 kommentarer till “Veckans fråga: Berätta vad en mongolfläck är.”

 1. Ninni skriver: 22 juli, 2019

  Bra info! Jag hade aldrig hört eller sett något om detta innan min barnmorska förklarade för mig va det va (jag är svensk och min dotters pappa från Iran) jag va ju orolig innan jag fick förklarat för mig att de är vanligt och ofarligt 🙂


 2. C skriver: 22 juli, 2019

  Älskar dig. Jag är 27 år och har dessa fläckar och har aldrig vetat vad det är för något. Förrän idag. TACK!!! Synd att man inte kan bifoga bilder, då hade jag kunnat visa hur det ser ut på en vuxen! KRAM!


  1. asabea skriver: 24 juli, 2019

   Åh wow! Va kul att höra!


 3. Anna skriver: 22 juli, 2019

  Väldigt intressant, aldrig hört talas om det innan. Kan ljusa barn också ha detta? När jag läste detta kom jag att tänka på att mitt barn, som nu är 1 år, har små röda fläckar i svanken och har alltid haft. Kan det vara något liknande?
  Han har även storkbett i nacken, ser lite likt ut i svanken.

  Tack för all information du bidrar med!


  1. asabea skriver: 24 juli, 2019

   Ljusa barn kan också ha det men det är betydligt vanligare på barn mer mer pigment.
   Mongolfläckar är inte röda så det är inte det din dotter har, kanske det är hemangiom?


 4. Frida skriver: 24 juli, 2019

  Hej,

  Kan inte du berätta om vilka undersökningar ni gör på barn efter de har fötts? Vad gör ni om ni hittar något som behöver följas upp på och vad är det oftast?

  Undrar även om ni brukar märka infektioner, metabola sjukdomar odyl direkt på bb? Hur har ni märkt dessa?


  1. asabea skriver: 26 juli, 2019

   Jobbet kanske jag kan göra nån gång 🙂


 5. Sofia skriver: 28 juli, 2019

  Tusen tack för informationen! En fruga samtidigt. De här med ”storkbett” på små barn – varför får de de? Å de har ju också förmåga att försvinna med tiden. Ha en fin kväll


  1. asabea skriver: 28 juli, 2019

   Storkbett får man för att hudcellerna inte är helt utvecklade och leder till en ansamling av ytliga blodkärl som formar det som heter storkbett eller naevus simplex.


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/plattar-i-mitt-hjarta/