Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Vad önskar du att du vetat innan du fick barn?

Finns det nåt ni önskat att ni vetat innan ni fick barn? Nåt ni hade sagt till er själva?

Jag har tänkt en del på det då jag upplevt den första tiden med bebis som mycket enklare denna gång. Det beror dels på att min yngsta kräver mindre av mig men också att jag är tryggare i min roll och vet hur jag vill göra saker och ting.

Egentligen hade jag väl inte gjort något ogjort för det är genom misstag man lär sig men om jag kunde säga nåt till mig själv när jag precis blivit mamma för första gången och undrade vad jag gett mig in på så skulle det vara det här:

Jag lovar att det blir lättare. Sen blir det lite svårare igen i perioder men det är inget du inte klarar. Du kan sluta kämpa med vagnen och det är inte er grej. Bär honom nära och låt honom sova bredvida dig så kommer ni må bättre båda två. De där överväldigande känslorna av kärlek de kommer, ha lite tålamod bara. Din lilla pojke som du inte känner än kommer lära dig allt om kärlek. Var varsam med vilka råd du lyssnar på, svaren på vad som är bäst för er finns i dig redan bara du vågar lyssna.

Annons

 

Annons

Annons

Fotograf: Ebba Barkenbom

3 kommentarer till “Vad önskar du att du vetat innan du fick barn?”

 1. Amanda skriver: 30 september, 2020

  Hej! Jag skulle nog säga precis som du till mig själv! Fy vad hudlös jag varit inför råd och vad det känts som att ALLT kommer vara för evigt, fast det specifika oftast handlar om några veckor eller månader. Och fast jag faktiskt kommit fram till att mina beslut känts helt rätt bara jag valt det som känts rätt för mig, inte för att man ”ska göra” på nåt särskilt sätt.

  Tror iofs inte jag fullt ut förstått det än heller, eller typ lyckats inkorporera det hur jag tänker under dagarna med dottern (hon är 1,5 år). Ska få ett till barn när dottern är två, och kan knappt tänka mig hur det ska bli i nuläget. Men jag har verkligen haft tid på mig att bottna i relationen till dottern och till hur jag själv är som förälder ändå. Så förhoppningsvis kommer jag bara bottna mer och mer i detta, något som verkligen behövs också när man gör lite mer okonventionella val i sitt småbarnsliv, vi har valt att vänta med förskola tex. Den typ vägg av skepsis man möter som förstagångsförälder när man gör nåt som inte passar in i mallen är fan inte nådig, särskilt om man egentligen inte är en sån tuff person utan faktiskt lyssnar på andras åsikter… men det har varit rätt häftigt om än jobbigt att lära sig att detta faktiskt är ett område i livet där man bör följa sin magkänsla och typ även bara motivera allt med det: det känns rätt för oss. Punkt. Även om det såklart är superbra att ha typ forskning i ryggen gällande amning tex.

  Jaja tack för jättebra inlägg och blogg! Som blivande tvåbarnsföälder är jag jätteintresserad av dina tankar om tvåbarnslivet! Typ… är det dubbelt så jobbigt? 🙂


 2. Moa skriver: 01 oktober, 2020

  Födde mitt första barn i juni, jag bor dock ej i Sverige (bor i Canada) så vet inte om samma gäller i Sverige.

  Jag hade behövt höra hur mycket en kan behöva ”advocate” för sig själv i förlossningsrummet och hur jag (är någon?) definitivt inte var i tillstånd att göra det. Kände mig ganska överkörd av sjuksköterskor/doktorer och då hade jag ej en komplicerad förlossning… Funderar på doula till nästa gång….

  Efter hade jag behövt höra mer om hur svårt det kan vara att amma… Tog mig 2 månader av att vid varje matning försöka amma, ge flaska med pumpad mjölk och sen pumpa för att ha mjölk till nästa matning. Men det var värt det att fortsätta kämpa, för nu blir han ammad 100%!

  Kram


 3. Ida skriver: 02 november, 2020

  Jag önskar nog att jag hade fattat att vi var tvungna att dela på nätterna mycket tidigare. Min smäll av det första 1,5 åren (innan sonen fick astmamedicin och började sova mer än en kvart i taget) blev mycket värre än min mans.
  Och så är jag så glad att det alla andra funkismammor sa till mig när vi just fått diagnos, att det kommer bli bättre och du kommer bli glad igen, stämde. Men det hade jag inte kunnat säga till mig själv inann för det måste nog upplevas.


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/forlossning/svar-pa-debattartikel-i-sydsvenskan/