Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Tips om man ska resa till ett tropisk land med ett litet barn

Nu har jag rest med min son till Västafrika två gången. Gambia i två veckor när han var nio månader och senast till Ghana i två månader när han var 1.5 år. Några saker jag kommer ta med mig inför framtida liknande resor:

Annons
 • Vagn kommer inte att användas i ett land som inte är anpassat för det. Men eventuellt kan det vara värt att ha med för att användas på flygplatsen vid längre mellanlandningar eller nattflyg. Sjal/Bärsele är the way to go.
Annons

 • I Gambia använde jag mest en ringsjal i linne som var sval och lätt att amma i, rekommenderar! I Ghana körde jag ett klassiskt västafrikanskt knyt, toppen när barnet är tyngde för det inte sliter på ryggen.

Annons
 • Med barn under 1 år så rekommenderas ju inte solkräm då satsade vi på heltäckande tunna luftiga kläder i linne eller bambu samt uv-badkläder och uv-mössa. Det var även er bra skydd mot mygg.

UV-badkläder från Mixed Grill Banjul
Annons
 • Bra att tänka på att vanliga myggmedel inte passar små barn. Vi har använt täckande kläder i först hand och myggmedlet NoSkito som är giftfritt och naturbaserat, särskilt kvällstid när myggen kommer fram. Vad vi har sett har L inte fått ett enda myggbett under någon av resorna. Myggnät hade vi i Gambia när vi bodde på hotell, det behövdes inte där vi bodde i Ghana.
 • L ammade primärt under resan till Gambia, han var sen med att intressera sig för riktig mat. Det blev lite klurigt när vi skulle få i honom malariamedicinen. Många avråder nämligen för att blanda den med bröstmjölk pga risk för att barnet ska få avsmak för bröstmjölk då, vet inte om det är så sannolikt men ville ändå inte göra det. Provade att blanda med massa olika grejer för att maskera den äckliga smaken i så få tuggor som möjligt. Det som funkade bäst till slut var klämmisar med katrinplommonpure. I Ghana var det inga problem att få i honom tabletterna, han fick det då med olika saker som fanns tillgängligt, krossat med yoghurt och granola tex.

 • Angående malariatabletter så körde han på Lariam förresten, det är praktiskt för den tar man bara en gång i veckan till skillnad från tex Malastad som tas varje dag. Lariam ger sällan lika mycket biverkningar på barn som det gör på vuxna men bäst att testa en vecka innan hemma för att se hur barnet regerar.
 • För långa flygresor var det ganska lätt när han var 9 månader och inte särskilt rörlig, då var han rätt nöjd med att bara sitta i knät. Lite klurigare när har var 1.5 och väldigt rörslig. Det som underhöll mest var då: amning, rita, böcker, titta på filmer och bilder på familjen och att äta massa olika snacks. Väldigt bra med gott om tid på flygplatsen att springa av sig riktigt ordentligt också. Massa leksaker och presenter var onödigt för vår del.
 • Vi hade med oss bilbarnstol till Ghana men det var inte realistiskt att den kunde användas dagligen då vi åkte i olika bilar varje dag. Det blev att barnen satt i våra knän. Inte alls särskilt säkert med andra ord. Särskilt med den hemska trafiken i Ghana. I Accra finns det i alla fall Uber vilket vi satsade mest på då de åtminstone oftast hade säkerhetsbälten i bilden till skillnad från de vanliga taxibilarna. Planerar man längre bilresorresor rekommenderar jag att man tar med en egen bilbarnstol.
Annons
Mysigt men livsfarligt
 • I Ghana är mycket av maten stark, min son är lyckligtvis inte särskilt känslig för det men det var ändå en hel del mat han inte var intresserad av. Då var gröt, färsk frukt och plättar vår räddning. Plättar gjorde jag i flera varianter, alltid med en bas av 1 ägg och 1 banan sen la jag till tex avokado, rivna morötter, chiafrön, plantain, äpple, spenat och havregryn. Mixade allt och stekte upp. Perfekt att ha med som matsäck också. I Ghana bodde vi hemma hos min moster så då var det lätt att laga mat men hade vi bott på hotell hade jag försökt boka ett med ett litet pentry.
 • Det visade sig på resan att min son precis som jag när jag var barn blir väldigt lätt åksjuk. Hemma åker vi aldrig bil så vi visste inte det. Vi lärde oss en hel del under resans gång om hur vi skulle minska risken för kräk i bilen: Inte äta eller dricka en timme innan vi skulle åka helst, om det var en längre resa försöka synka med sömn, undvika en varm bil, gärna AC eller helt öppna fönster, inte titta på nån skärm eller i en bok under resan, distrahera och försöka få honom att titta framåt. Men ibland var olyckan ofrånkomlig och då hade jag alltid en liten blöjpåse och en servett i handen för att fånga upp det, som ni ser i bilden ovan!
 • Vi klarade oss helt från sjukdom och skador men vi hade med oss ett litet apotek för säkerhets skull med: temp, Alvedon och Ipren för vuxna och barn, vätskeersättning, sårtvätt, medicin mot diarré och plåster.

Det var allt jag kom på! Om jag kommer på nåt mer så lägger jag till det sen. Har ni nåt tips ni vill ge om att resa med barn till ett tropisk land?? Skriv i kommentarerna här nere i så fall!

Annons

2 kommentarer till “Tips om man ska resa till ett tropisk land med ett litet barn”

 1. Lucille MBoge Fredriksson skriver: 23 januari, 2020

  Hej A! Om två månader åker jag till älskade Gambia med en 3åring och en 1åring. Vi tänkte ta med en bilbarnstol och jag såg att du skrev att ni tog med en till Ghana. Vilken sort tog ni med er? Någon extra komfortabel? Tänker att det är gött om den inte tar för stor plats.. 🙂 och vars köpte ni tunna kläder? På plats eller från Sverige? Tips på butik mottages gärna! Kram


  1. asabea skriver: 02 februari, 2020

   Hej!! Jag minns tyvärr inte märket på bilbarnstolen, den skänktes till oss av en följare på instagram. Ärligt talat användes den ytters lite. Eftersom vi inte hade egen bil utan blev skjutsande antingen av släkt eller med Uber varje dag så blev det för svårt att installera den dagligen. Men har man egen blir så är ju det inga problem!
   Angående kläder tog vi med oss det. Jag gillar mest kläderna i bambu från Mixed Grill Banjul. Min vän Joanna som äger det klädmärket bor ju i Gambia så eventuellt att det går att köpa grejer på plats också. Du kan skriva till henne och fråga på instagram @mixedgrillbanjul


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/resan-hem/