Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Säker samsovning del 2

Okej, här kommer lite praktiska råd kring hur man gör samsovning med spädbarn så säker som möjligt. Om ni scrollar ner lite så kan ni läsa första inlägget jag skrev under rubriken ”Säker samsovning” som jag råkade skicka iväg innan det var riktigt klart men som jag har kompletterat nu. Om ni undrar nåt mer är det bara att skriva er fråga i kommentarerna!

Annons

 

Annons

 

Råd för att minska riskerna för SIDS vid samsovning med spädbarn

 • Ha inga täcken, kuddar, filtar eller annat som kan hamna över bebisen ansikte och luftvägar nära bebisen. Många fall av SIDS orsakas av att något täckt över barnets ansikte och hindrat den från att kunna andas.
 • Undvik att ha husdjur och andra barn i sängen p.g.a risk att de hamnar över barnet. Om ni ändå väljer att ha barn/husdjur i sängen se till att de inte ligger bredvid bebisen.
 • Se till att barnet ligger så att han/hon inte kan ramla ur sängen eller fasta mellan madrassen och väggen.
 • Om möjligt låt barnet somna på rygg. Flera studier har visat att risken för SIDS minskar om barnet sover på rygg. Jag vet att många barn föredrar att sova på mage eller på sidan, men det man kan försöka göra är att låta barnet somna på sidan t.ex. medans den ammar och sen försiktigt rulla över barnet på rygg. Eftersom det finns risk att barnet får platt huvud om den ligger mycket på rygg så är det viktigt att variera hur barnet ligger med huvudet och att ha barnet i andra ställningar när barnet är vaket.
 • Se till att ni har en lagom temperatur hemma (16-20 grader cirka) inte för varmt eller för kallt, en bebis som blir för varm har större risk att drabbas av SIDS. Jag får ofta frågan hur varmt klädd ett barn bör vara och jag brukar ge rådet att barnet bör vara klädd som du själv skulle vilja vara klädd plus eventuellt ett tunt lager till eftersom barnet rör sig mindre än vad vi gör och kan ha svårt att reglera sin kroppstemperatur till en början. Så om du själv tycker det är lagom att bara ha underkläder på dig så kan barnet ha blöja och en filt tex, och man kan alltid känna i nacken på barnet om den är för varm eller kall, alldeles nyfödda barn har ofta kalla händer och fötter så det är missvisande att känna där. Lagom kroppstempratur är 36,5-37,5 cirka.
 • Barnet ska sova på en fast och platt yta alltså inte i soffan eller fåtölj. Man har sett att risken för SIDS ökar kraftigt om man somnar med barnet i soffa eller fåtölj.  
 • Amma om du kan och vill! Studier har visat att helamning i minst 2 månader halverar risken för SIDS. Även delamning har en skyddande effekt men skyddet ökar med helamning. Bröstmjölken ger ett skydd mot infektioner som ökar risken för SIDS, vissa studier har även visat att barn som ammas inte sover lika djupt och vaknar lättare om de skulle drabbas av andringsuppehåll.
 • Socialstyrelsen rekommenderar tröstnapp då studier har kopplat det till en minskad risk för SIDS. För att nappen inte ska störa amningen så rekommenderar vi barnmorskor att man väntar med napp tills man känner att amningen fungerar väl, om det är så att man önskar amma.

 

Annons

 

Samsovning rekommenderas inte om:

 • Den eller de som ska dela säng med barnet röker, exponering till rökningens gifter ökar risken för SIDS, detta gäller även om mamman rökt under graviditeten. Det man tror är att nikotinet (som även finns i snus och e-ciggaretter) stör barnens andning och hjärtfunktion.  
 • Om någon som sover med barnet är berusad (inkluderar sederande mediciner).
 • Om du är extremt trött och har svårt att vakna. Det här är enligt min erfarenhet vanligare hos föräldern som ej fött barnet och som inte ammar, därför kan det vara klokt att den föräldern inte ligger bredvid barnet när ni ska sova allihop.
 • Om ditt barn föddes med låg födelsevikt.
 • Sov inte med barnet på soffa, i fåtölj eller en alltför mjuk säng.

 

Annons

 

 

 

Svar på fråga om babynest

Jag fick den här kommentaren på mitt tidigare inlägg:

Annons

Jag ska få mitt första barn i februari och funderar mycket på hur vi ska sova för att det ska bli så tryggt som möjligt. Räknas att ha bebisen i ett bedside crib som samsovning eller att bebisen sover i egen säng? Funderar på att ha en sån plus ett babynest, sen ha en sovpåse så att det inte finns någon risk att täcke/filt åker upp i ansiktet. Tack för en bra blogg! / Hilda

Svar: Hej Hilda! Bedside crib räknas i regel som att ha barnet i egen säng. Babynest råder det delade meningar om. Socialstyrelsen säger varken bu eller bä om dem då det inte finns tillräcklig forskning i nuläget för att kunna uttala sig om de är säkra eller inte. I andra länder, som England, så avråder man starkt från att använda dem. Här i Sverige så finns ju babynests på många BB-avdelningar vilket skickar en signal från vården att de är okej att använda, men det finns alltså inget starkt vetenskapligt stöd för det. Jag använde själv babynest ett tag när min son var nyfödd och tycker det funkade fint, men det är bra om man kan följa de råden som nämns ovan även om man använder ett babynest. Jag vet också att det finns babynests på marknaden nu som är menade att minska risken för SIDS i och med att de är konstruerade så att barnet kan andas även om barnet hamnar tätt med ansiktet mot kanten av nestet, men jag har inte testat dem själv och antar att de inte är särskilt beprövade.

 

Referenser/Läs mer

Annons

11 kommentarer till “Säker samsovning del 2”

 1. Emelie skriver: 28 oktober, 2019

  Hej! Jag funderar på hur man gör när bebisen vuxit ur nestet? Vi sover med vår 7 veckors mellan oss i nest men han växer ju så det knakar. Sov ni fortsatt med er son mellan er, utan nest, även när han blev större? Jag helammar och vill göra det länge så funderar på om det är okej att fortsätta ha honom emellan oss under förutsättning att man följer de råd socialstyrelsen har som du beskriver i inlägget?


  1. asabea skriver: 29 oktober, 2019

   Personligen så gav jag upp nestet ganska snabbt, typ när han var 2-3 månader och hade honom bredvid mig, det underlättade amningen och det kändes tryggt för oss.


 2. Becca skriver: 28 oktober, 2019

  Hej!

  Har en fundering jag tänkt på ett tag som jag blev påmind om när jag läste detta inlägg, och skulle uppskatta svar om du har tid och ork och lust!

  Jag har inga barn själv än men längtar tills den dagen kommer då vi kan börja försöka. Något som jag dock funderar på är min killes snusning. Har sagt till honom att han kommer inte få pussa på vår (förhoppningsvis) framtida bebis för att motivera honom till att sluta. Inte heller på mig då. Jag vet inte om jag är orimligt nojjig, men undrar helt enkelt om pappas snusning påverkar barnet? Tex. vid samsovning, om det utsöndras via svett tex., pussar eller vad som helst. Rökning vet jag ju är skadligt såklart, och snusning/bruk av nikotin hos mamman. Men hur är det med snusning hos pappan? Tänker försöka få honom att sluta i vilket fall men är nyfiken på om det finns några studier på detta? Har inte hittat någon själv men min intuition säger mig att det är farligt och skulle vilja visa honom bevis!

  Tack på förhand, du är bäst!


  1. asabea skriver: 29 oktober, 2019

   Hej! De främsta riskerna gäller såklart om en som är gravid eller ammar snusar. ”Fördelen” med snus är att man inte sprider sina gifterna runtom sig på samma sätt som vid rökning, men självklart så sprider man dem till viss del till dem man är ära. Jag har försökt hitta forskning kring snus hos icke ammanda förälder och hur det påverkar spädbarnet men jag hittar inget tyvärr. Det du kan ta med dig till din kille är nikotinets effekter och anledningen till att det ökar risken för SIDS:
   Nikotin kan störa den hjärtat och andningens system kontrollen och försämra uppvaknande vid andningsstopp, vilket visats inte minst av svenska forskare. Nikotin dämpar det skyddande kemoreflexsvaret från karotiskropparna och gör att hjärnans larmfunktion vid syrebrist reagerar långsammare.

   Dessutom har man sett att musfoster som exponerats för nikotin blir svårare att väcka [14], vilket antyder att nikotinexponering kan störa förmågan till självåterupplivning vid hypoxi [26].


   1. Becca skriver: 30 oktober, 2019

    Tack snälla!


 3. Kim skriver: 28 oktober, 2019

  Känner så igen mig med hur livet blev ett annat när jag accepterade och slappnade av med samsovningen. Följde alla råd som du listar ovan utom ryggläget. Min dotter sov nästan uteslutande på sidan, men bröstet i munnen. Försökte jag rulla över henne på rygg vakande hon. Läste mycket på en brittisk sida då. De beskriver olika sömnpositioner i en bildbank och där är liggande på sidan mot mammans bröst och mage OK eftersom barnet inte kan rulla över till mage, vilket enligt dem var det verkligt farliga läget. Undrar vad du tänker om det. Så otroligt svårt och även om vi är förbi
  riskåldern nu vill jag gärna vara bättre förbered om ett till barn skulle komma.

  https://www.basisonline.org.uk/


  1. asabea skriver: 29 oktober, 2019

   Så sov jag med min son också! Kände mig trygg med det.


 4. Felicia skriver: 19 december, 2019

  En sak jag funderat på när det gäller samsovning och Socialstyrelsens rekommendationer är hur länge man menar att det är säkrast för bebis att sova i egen säng och när det inte längre spelar någon roll. Tack för bra inlägg


  1. asabea skriver: 05 januari, 2020

   Råden säger att spädbarn under 3 månader sover säkrast i egen säng.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/okategoriserade/oj-jag-var-lite-snabb-dar/