Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Plättar i mitt hjärta

Okej det här inlägget är enbart eventuellt  intressant för dem med små barn som precis börjat äta. Det handlar om min kärlek till plättar (haha vem har jag blivit???)

 

 

Numera är min son rätt matglad men han vägrade få i sig annat än bröstmjölk fram tills han var typ nio månader och drack inte vatten heller på ett bra tag. Otroligt stressad blev jag av det. Får jag barn igen kommer jag försöka vara lugnare kring det där, barn är ju så olika och man får titta på helhetsbilden inte stirra sig blind på olika rekommendationer. Men så rationell kunde jag inte va när jag var mitt i det.

Annons

 

Annons

Hur som helst! Nu käkar han men det är inte alltid lätt att få i honom varierad mat. Han hade gärna levt på typ rostat vitt bröd, banan, och rån. Vår räddning har länge varit plättar av olika slag. Om ni redan fattat att plättar är världens bästa grej så kan ni ju sluta läsa här hehe. För er andra ska jag berätta varför plättar är väldens bästa grej!

 

1. Man kan mixa ihop en smet med typ vad som helst, är barnet över 1 år och får äta spenat är det ett toppen sätt att få i barnet det!

2. Så smidigt att packa ner som matsäck och äta var som helst.

Annons

3. Lätt för barnet att äta själv med händerna. Att äta med händerna är ju ett superbra sätt att få barnet intresserat av maten och samtidigt öva på sin motorik.

Jag brukar tjoffa ner lite allt möjligt i en mixer eller bara vispa ihop för hand, men en bra bas är 1 ägg och en banan. Ägget binder och bananen ger en god söt smak, så vill man bara ha basic plättar så räcker det bra. Jag brukar även ha i t.ex. sötpotatis, spenat, lingon, blåbär, havrekli, kvarg och annat i lite olika kompositioner. Äter man inte ägg kan man testa att byta ut det mot linfrön eller chiafrön. Jag har inte testat det själv men i bakning brukar 1 msk chiafrön eller linfrön tillsammans med 3 msk vatten kunna ersätta ett ägg. Avokado bör också funka tänker jag!

 

Haha det här inlägget känns så random men men länge leve plättarna ❤️

 

Annons

4 kommentarer till “Plättar i mitt hjärta”

 1. Carolina skriver: 22 juli, 2019

  Jag brukar också göra typ plättar/omelett om det är så att man har en barnmatsburk som bebis helt plötsligt inte riktigt vill äta. Blanda med ett ägg och stek så kan bebis få sitta och äta själv, funkar väldigt bra?


  1. asabea skriver: 24 juli, 2019

   Använder ingen barnmat men det var en bra idé, man kan ju göra så med vilka rester som helst!


 2. Mia skriver: 23 juli, 2019

  Vad steker du i? 🙂


  1. asabea skriver: 25 juli, 2019

   Det jag har närmast, smör, oliv- raps- eller kokosolja.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/familj-3/veckan-som-gatt/