Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Kvällsoro hos nyfödda

Jag hade en konversation med en kvinna häromdagen som skrev till mig för hjälp med att få igång amningen igen efter att ha börjat flaskmata hennes son. Anledningen till att hon börjat med flaska var att barnet skrek varje eftermiddag/kväll och hon tolkade det som att hennes mjölk inte räckte till framåt kvällen. Barnet var dryga tre veckor gammalt. Jag har ju tidigare skrivit om mjölkproduktion här och fenomenet att det är så vanligt att personer som ammar upplever att de har för lite mjölk. Just det här med att nyfödda bebisar ter sig ledsna och missnöjda kvällstid samtidigt som de vill amma tätare är en vanlig anledning till att personer skriver till mig med en oro att deras mjölkproduktion är för låg. Så jag tänkte skriva lite om det här med nyfödda som är missnöjda generellt och framförallt framåt framförallt.

 

*Obs vill poängtera att jag inte lägger någon värdering i om man hellre flaskmatar än ammar. Jag tycker alla ska göra det som funkar för dem, jag tycker bara det är tråkigt om någon som gärna vill amma slutar utan att det kanske behövs*

 

Annons

 

Annons

Det är normalt för nyfödda att vara mer ”utmanade” under vissa timmar på dagen

Först och främst, det är supervanligt att nyfödda bebisar är mer missnöjda och vill amma oftare under någon period under dagen, ofta under eftermiddagen/kvällen. På engelska kallas det ibland för ’the witching hour’ Det beteendet brukar oftast framträda vid cirka 3 veckors ålder, peaka vid 6 veckor och försvinna vid 3-4 månader. Men alla barn är olika och det finns som alltid stora variationer.

Man kan känna sig lugn med att det är ett normalt beteende om det uppkommer vid ungefär samma tidpunkt varje dag och bebisen blir lugnad på ungefär samma sätt. Oftast visar sig det här missnöjda beteendet när barnet har en lite längre vakenhetsperiod vilket oftast är kvällstid innan en längre period av sömn.

 

Be om hjälp om du tror nåt är fel

Annons

Om man tror att ens barns beteende inte är normalt så är det aldrig en dålig idé att söka hjälp på BVC. Nyfödda kan visa kolik-liknande beteende som inte  det här typiska jag beskriver om tex mjölkproduktionen är för hög eller för låg, om de är känsliga för nån viss mat (det vanligaste är att barn reagerar på mjölkprotein, det är också det det finns konsekvens forskning bakom att det kan påverka med magont, gaser etc. Tror man att barnet reagerar på mjölkprotein så kan man prova att utesluta det i en vecka för att sedan börja igen och efter det utvärdera om det är nån skillnad. Generellt så kan man äta vad man vill när man ammar och de allra flesta barn reagerar inte men ett ytterst fåtal anser att barnet även reagerar på annan mat. Men det är inte nära så vanligt som man kan tro), om de har svamp, ont nånstans, klåda, har ”nipple confusion” etc. etc.

 

 

Bebisen vill amma oftare och är samtidigt missnöjd

Men oftast rör det sig om ett normalt beteende. Den här perioden av missnöje brukar också innebära att bebisen vill amma oftare. Ofta men inte alltid så följs den här perioden av tät amning av att bebisen sover en lite längre period. Så om en bebis till exempel ammar väldigt frekvent mellan 16 och 21 så kanske den sover en längre stund efter det.

Annons

Den här perioden av missnöje kommer alltså ofta samtidigt som att bebisen vill amma hela tiden, varför många kopplar missnöjet till att nåt är fel med amningen. En klassiker är att barnet vill amma ofta men efter en stunds amning släpper den taget, gråter, gnäller, vill amma igen, gråter, gnäller släpper taget osv osv.

Det här kan vara otroligt frustrerande och stressande. Jag vet, jag själv hade en son som betedde sig såhär och jag hade väldigt svårt att vara rationell med alla hormoner som exploderade i min kropp. När bebisen beter sig såhär är det lätt för den som ammar att tänka att de har gjort nåt fel. Tankarna går lätt till ”jag har för lite mjölk”, ”jag har ätit nåt som mitt barn reagerar på” eller ”min bebis hatar mig” (haha kanske bara jag som är dramatisk och tänkte det sistnämnda). Det kan verkligen tära på ens självförtroende särskilt om man har en omgivning som inte är stöttande. Det är ju inte så ovanligt med kommentarer som ”oj ska du amma igen” från en kanske mer eller mindre välmenande svärmor eller liknande, vilket inte direkt boostar ens självförtroende.

Jag vill understryka att det här beteendet är normalt och om barnet är nöjt resten av dagen och inte verkar smärtpåverkad så kan du va lugn. Det du kan göra är att försöka trösta barnet (ska ge lite tips på tekniker man kan prova) och påminna sig själv att man gör sig bästa och att det här är normalt.

Det har i regel alltså inget med mjölkproduktionen att göra. Om du ändå vill ta till flaskan så kör men då ska du veta att det troligen kommer leda till mindre amning vilket i sin tur skickar signaler till din kropp att producera mindre mjölk. Vilket kan göra hela situationen värre om man önskar fortsätta helamma. Läs mer om mjölkproduktion här.

 

Annons

 

Varför är min nyfödda gnälligt/missnöjt då?

Vissa menar på att den här perioden av missnöje som ofta uppträder på kvällen har att göra med att mjölkproduktionen, pga hormonell påverkan, är mindre under kvällen. Men det finns forskning som talar emot det eftersom mjölkproduktionen inte är låg på kvällen även om den är lägre och mjölken på kvällen har en högre fettkoncentration så kalorierna barnet får i sig bör inte skilja sig nämnvärt från dagtid. Men mjölken kan rinna till långsammare på kvällstid vilket kan vara en orsak till frustration för bebisen.

En annan möjlig orsak är att nyfödda barns outvecklade nevssystem. Den teorin stöds av att det här beteendet generellt försvinner vid 3-4 månaders ålder. Det som talar emot det är att det verkar finnas folkslag (i Västafrika och i Mali) där det här beteendet samt kolik inte förekommer, de barnen blir burna större delen av dagen och ammar flera gånger i timmen.

Så det är alltså inte solklart varför nyfödda beter sig såhär men det verkar som att de har ett särskilt stort behov av närhet, trygghet och mat i små mängder och täta intervaller kvällstid.

Annons

Nu blev det här så långt så jag pausar här och skriver snart ett till inlägg med tips på hur man kan lugna en bebis som har en missnöjd period.

 

Referenser/Läs mer

Annons

https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns–baby/fussy

17 kommentarer till “Kvällsoro hos nyfödda”

 1. Hanna skriver: 25 juli, 2019

  Vår numera 15 veckor gamla son visade missnöje varje kväll mellan klockan 18-20 ungefär tills för bara någon vecka sedan. Han äter enbart ersättning (amningen har tyvärr inte funkat för oss) så det kan inte ha haft med mjölktillgången att göra. Det som har funkat för oss är att sätta honom i sjalen under denna tid. Han har blivit lugn och somnat då. Jag har tolkat det som att det är magen som knorrar och att sjalen är bra för att den förutom närhet även placerar honom på ett sätt som är skönt för magen.


 2. Anna skriver: 25 juli, 2019

  TACK! Flera trodde kolik men min son hade inte ont i magen, och jag trodde han inte ville amma så började ge flaska. Alla i amningsgrupperna på FB fortsatte att säga att han nu blivit tuttförvirrad. Men det var ju detta, detta jag med svart bälte i google-fu inte lyckats hitta svaret på. Min tolkning blev tillslut att han var övertrött..

  Nu är jag mer förberedd inför nästa bebis som kommer i november ❤️


  1. asabea skriver: 26 juli, 2019

   Ja nu har du massa nyttig erfarenhet och kunskap med dig. Lycka till i november!


 3. Helena skriver: 25 juli, 2019

  Vilken intressant och lärorik läsning! Detta hade jag velat höra när min bebis var spädis och betedde sig precis såhär. Om man visste att det var normalt och antagligen skulle gå över ganska snart hade de första veckorna kanske varit lite enklare!


  1. asabea skriver: 26 juli, 2019

   Exakt det blir så mycket lättare att hantera när man vet att det är vanligt och övergående.


 4. Linda levin skriver: 25 juli, 2019

  När Amat höll på så där sa vi att nu har han kvällskonsert. Han var som galen och rev sig själv i skallen också så att det kom blod. Men det höll i sig några veckor. Sen gick det över .


  1. asabea skriver: 26 juli, 2019

   Lalo slet ut sitt hår på kvällarna! Skönt att den tiden är förbi.


 5. Zozzo skriver: 26 juli, 2019

  Kan också vara värt att notera att min son som bara äter ersättning gör exakt samma sak, äter 5 sekunder, släpper flaskan, arg o skriker, tar nappen en stund, arg på den, vill bli buren, sen passar inte det, för varm, vill ligga själv en stund, sen ha flaskan igen osv osv. Så har nog inget med just amningen i sig att göra ☺️


  1. asabea skriver: 26 juli, 2019

   Nej exakt det jag vill få fram att det inte handlar om amningen eller mjölkproduktionen!


 6. Johanna skriver: 26 juli, 2019

  Så skönt att läsa. Jag har undrat vad det är min 5-veckors bebis håller på med. Man blir ju så frustrerad!! Han vill vara vid bröstet ofta/hela tiden, men väl efter några minuter där börjar han släppa taget och skrika. Som att det värsta man gjort mot honom är att lägga honom vid bröstet! Spänner sig och stretar emot. Men blir såklart lika arg om man lyfter bort honom från bröstet. Inte tidigare reflekterat över om det sker damma tid på dygnet eller ej…
  Tack för bra blogg och grymmaste Instagram <3


  1. asabea skriver: 26 juli, 2019

   Såå frustrerande! Men nåt magiskt brukar hända där vid 3 månader.


 7. Joana skriver: 26 juli, 2019

  Detta är så intressant, min dotter hade kvällsoro i stort sett dagligen från 2 v till 3 månader….
  jag bar henne största delen av dagen, ammade konstant och hon hade fri tillgång till bröstet. Helt otraumatisk hemfödsel, vilket jag trodde skulle ge en lugn bebis hahaha….
  Kunde gå med henne i bärsjal 50 varv runt kvarteret och hon gallskrek konstant…
  Känns overkligt att tänka tillbaka på nu när hon är världens gladaste, nöjdaste 1 åring!


  1. asabea skriver: 26 juli, 2019

   Känner verkligen igen mig! Jag hade precis samma situation. Sjalen var en livräddare men i te ens den hjälpte alla gånger och ibland var det bara att gå runt med honom och lyssna på skriket. Men Som du säger minns jag det knappt nu när jag har väldens gladaste 1-åring.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/veckans-fraga-beratta-vad-en-mongolflack-ar/