Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Hur man kan trösta ett spädbarn

Hej!!

 

Va kul med så mycket positiv respons på mitt senaste inlägg. Visst blir allt lättare att hantera när man får höra att det är normalt och kommer gå över?

En grej jag vill tillägga som jag inte nämnde men som några kommenterade är att det här beteendet såklart också kan finnas hos barn som får ersättning. Det var det jag ville poängtera, att det generellt alltså inte har någonting med amningen eller hunger att göra.

Annons

 

Annons

Dåså, jag lovade lite tips på hur man kan lugna en nyfödd bebis, så här kommer det. Kom ihåg alla bebisar och föräldrar är olika och inget funkar för alla. Olika saker kan också lugna vid olika tillfällen, bara för nåt funkat en gång betyder det inte att det kommer funka nästa gång likaså ska man inte helt förkasta nåt bara för att det inte var en hit vid ett tillfälle. Kom även ihåg att det är helt normalt att reagera väldigt starkt på att din bebis gråter, det är hormoner i oss som gör att vi ska reagera med obehag på det.

 

Det är bra att först se till att barnets basala behov är mötta.

Behöver barnet:

Amma/Äta?

Annons

Rapa?

Byta blöja?

Bajsa?

Ta av sig åtsittande kläder?

Vill den ha närhet?

Annons

 

Har man sett till det mest basala kan man börja prova sig fram. Här är några grejer man kan testa:

  1. Bärsjal. Min stora kärlek i livet. Det som räddade mig den första tiden med bebis. Fördelarna är många, till exempel att bebisen blir buren samtidigt som du har händerna fria. Barnet får alltså tröst samtidigt som du kan göra annat. Lär man sig dessutom att amma i sjal så har man en riktig livräddare! Sele går såklart också bra men det har jag ingen personlig erfarenhet av och föredrar sjal till de allra minsta.
  2. Låt nån annan ta bebisen en stund. Finns det en annan förälder så kan hen ta ut barnet på promenad i bärsjal till exempel så den andra föräldern kan få en stund att göra nåt för sig själv (extra viktigt att den som helammar får lite tid för återhämtning). Ladda om lite energi. Det gör mycket för psyket och orken.
  3. Vistas utomhus. Det har en lugnande effekt på många bebisar. Förslagsvis så kan man gå ut lite innan bebisens vanliga missnöjda period brukar börja.
  4. Rörelse. Många nyfödda tycker om när man är uppe och går, gungar, dansar, rör sig helt enkelt. Själv satt jag ofta och guppade på min pilatesboll med bebis i famnen.
  5. Prova att hålla barnet på olika sätt, upprätt mot bröstet, mot axeln, liggande på armen med ryggen mot armen eller magen mot underarmen och handen som stöd för bröstet. Många bebisar gillar den sistnämnda positionen som låter dem hänga fritt och ger ett skönt tryck över magen. Man kan även testa att ha bebis i knät antingen på rygg eller mage och lyfta dina hälar upp och ner för att få till lite rörelse.
  6. Amma medan du är uppe och rör dig. Här är sjalen väldigt hjälpsam!
  7. Minska stimuli genom att släcka ner, minska ljud, ha barnet tätt intill dig i dina armar eller i sjal.
  8. Prova olika amningspositioner tex liggande på sidan med bebisen mage mot mage eller laid back amning som du kan se exempel på här.
  9. Om magen är lite körig kan man hjälpa bebisen bajsa genom att ”cykla” med benen så att bebisens knä kommer mot dess mage när den ligger på rygg. Gör endast det om bebisen verkar tycka det är härligt såklart.

Prova dig fram. Och glöm inte att det mesta är normalt och inget är föralltid. Du gör ett bra jobb!

Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/min-nyfodda-bebis-gnaller-och-ar-missnojd-varje-kvall-vad-gor-jag-for-fel/