Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Gulsot hos nyfödda

På mitt jobb på eftervården så kontrollerar och behandlar vi många barn för gulsot. Det drabbar över 50% av alla nyfödda i olika grad. De flesta föräldrarna jag möter har hört talas om det nån gång men vet inte riktigt vad det innebär. Så här kommer lite info om just gulsot hos nyfödda!

Gulsot innebär att bebisen har fått en överansamling av ämnet bilirubin i blodet vilket ger en gul färg på huden och i ögonvitor (oftast blir huden gul men en del barn blir väldigt röda istället)

Annons
Bild snodd från lovetheteam.com för att visa hur ett gult barn kan se ut i färgen, men det kan vara mycket subtilare gulhet också

Bilirubin förekommer i låga halter i blodet hos alla människor. Det bildas när gamla blodkroppar ersätts av nya och utsöndras via levern. Innan barnet är fött tar den gravidas lever hand om bilirubin från fostret. Orsaken till att de flesta nyfödda barn utvecklar gulsot är att det tar några dagar innan deras egen lever fungerar optimalt.

Annons

Gulsot i varierande grad, orsakad av en övergående ansamling av för mycket bilirubin ses hos över hälften av alla nyfödda barn. Även om det inte innebär någon fara för de allra flesta barn så kan en kraftig ökning av bilirubin i ovanlig fall orsaka allvarliga hjärnskadar. Därför kontrolleras tecken på gulsot på alla nyfödda bebisar, det görs visuellt genom att barnmorskan håller koll på barnets färg och bedömer hur barnet beter sig (gulsot kan göra bebisar slöa).

Man kan även kontrollera halten bilirubin genom att använda en mätare på huden som ger ett värde som berättar om man behöver ta ett blodprov för att få ett mer definitivt värde på halten bilirubin. Alltså om mätaren på huden visar ett högt värde behöver man verifiera det med ett blodprov.

En sån här mätare använder vi för att mäta nivåer av gulsot. Det gör inte ont på barnet.

Barn som ammar brukar nå de högsta nivåerna av bilirubin vid 4-6 dagars ålder dvs då de flesta kommit hem från BB. Föräldrarna ska alltid informeras om att kontakta vården om barnet blir kraftigt gul/röd eller slö.

Vi rekommenderar att man tittar på barnets färg i dagsljus (viktigt att det är just i dagsljus för att kunna märka den gula tonen) ett par gånger per dag de första dagarna. Först brukar gulheten synas i ansiktet och i ögonen för att sen sprida sig till resten av kroppen. Man ska även hålla koll på att bebisen kissar och bajsar, kissa ska de göra varje dag medan antalet gånger de bajsar kan variera stort, dock ska bajset ändras från det svarta mekoniumet till ett mer brunt/gult bajs efter ett par dagar.

Annons

 

Du bör kontakta sjukhuset eller 1177 om:

* Ditt barn blir mera gult efter ni kommit hem

* Ditt barn är tydligt gult på magen, armarna eller ben

* Ditt barn är gult och samtidigt svårt att väcka eller mata

Annons

 

Man har ökad risk att få ett barn med gulsot om:

 • Om den som fött barnet har blodgrupp 0 och barnet har blodgrupp A, B eller AB (då finns risk för nåt som heter AB0-immunisering).
 • Rh negativa mammor med Rh positiva (även där kan det bli en immunisering, jag kan skriva mer om det i ett annat inlägg)
 • Barnet är DAT positiv. DAT står för Direkt Antiglobulin Test och innebär att den gravida bildat antikroppar mot barnets blod under graviditeten. Det tar man reda på samtidigt som man kollar barnets blodgruppering*
 • Prematura barn dvs barn födda öra v. 37+0
 • Små barn dvs barn som väger mindre än 2500g vid födseln.

*Barnets blodgrupp kontrolleras inte på rutin (åtminstone inte där jag jobbar) utan bara om det finns indikation på det t.ex. om mamman är Rh negativ. På inskrivningen på mödravården kontrolleras alltid den gravidas blodgrupp.

Jag är 0 i blodgrupp och min son fick gulsot så vi fick stanna på BB i några extra dagar
Annons

 

Behandling

Bilirubinet får bebisen ur sig genom att kissa och bajsa så är bebisen gul är det viktigt att den ammar/äter så mycket som möjligt. Är det ett barn som har svårt med amning så behöver man ibland ge ersättning.

Om bilirubinvärderna är höga för ålder så behöver barnet läggas under en speciell ljuslampa. Det kan göras på sjukhus (på vissa ställen kan ljusbehandlingges även i hemmet). Ljusbehandling påbörjas vid bilirubin-värden som är mycket lägre än dom som kan ge hjärnskada. Ljusbehandling kan förhindra skadliga effekter av gulsot men innebär inga biverkningar för barnet. Om ljusbehandling inte hjälper eller om bilirubin-värdena stiger mycket fort kan behandling med läkemedel och blodtransfusion bli aktuellt men det är ovanligt.

Bebisen kan behöva ljusbehandling och ligger då på en särskild ljusbädd och/eller under en lampa som ser ut som ett solarium med skydd för ögonen på sig. Barnet brukar ligga där i sammanlagt 12 timmar åt gången, man får dra av tid då barnet behöver komma upp och matas eller så. Efter behandlingen kontrollerar man med blodprov om det gett tillräcklig effekt.
Annons

 

Att ”sola” gula barn (i fönstret eller ute) hemma rekommenderas ibland. Det kan eventuellt sänka bilirubinnivån något men bara om barnet är helt avklätt. Eftersom barnet kan bli både kallt och solbränt av det, så medför det en del risker. Jag personligen brukar dock rekommendera föräldrarna att exponera barnet för dagsljus inomhus och samtidigt hålla koll på barnets temperatur, min personliga erfarenhet är att det ger effekt! Men det är min egen ovetenskapliga åsikt!

Jag brukar rekommendera att ligga hud mot hud med sin bebis och exponera den till dagsljus inomhus. Hud mot hud har ju många fördelar bl.a att det underlättar för barnet att hålla temperaturen och föräldern har lättare att läsa barnets signaler när de är nära.

När försvinner gulsoten ?

Gulsot kan hålla i sig  2–3veckor. Är ditt barn gult längre än så så kontakta vården (BVC, barnläkarmottagning eller barnsjukhus).

Annons

 

Tillägg:

Det finns en särskild typ av gulsot som kommer någon vecka efter födseln och som drabbar i övrigt friska barn. Bröstmjölkicterus kallas det och man tror det beror på ämnen i bröstmjölken som påverkar omsättningen av bilirubin. Det är en godartad form av gulsot som brukar framträda efter någon vecka och kan hålla i sig upp till 12 veckor efter födseln. Det brukar inte innebära att man måste minska på amningen eftersom denna form av gulsot inte ger särskilt höga koncentrationer av bilirubin. Man håller bara koll på att koncentrationen av bilirubin sjunker som förväntat och ger den inte med sig eller om barnet mår dåligt så utreder man om allt står rätt till med barnets lever och galla. Det är en ovanlig form av gulsot som drabbar omkring 3% av alla nyfödda, varför vet man inte riktigt.

6 kommentarer till “Gulsot hos nyfödda”

 1. lisa skriver: 01 september, 2019

  Så tacksam att du tar dig tid att dela med dig av dina kunskaper! Din blogg/instagram är en favorit 🙂


  1. asabea skriver: 03 september, 2019

   Vad roligt! Tack!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/okategoriserade/mia/