Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Får nyfödd får sova på magen eller inte?

Jag fick en fråga i kommentarerna häromdagen med en fråga jag fått ganska mycket på sistone. Gällande hur jag tänker kring att ha min bebis sovande på magen. Såhär löd frågan:

Hej! Så mysigt ni verkar ha haft det?
Tänkte fråga vad du tänker om att barn rekommenderas att sova på rygg för att undvika plötslig spädbarnsdöd fram tills att dom kan vända sig själv? Vet att många är väldigt hård med att barn absolut inte ska sova på mage och att många föräldrar (inklusive jag) blir orolig och förvirrad när bebisen sover bäst på mage. Har sett att din lilla O sover endel på mage samt att du är BM så därav tänkte jag att du nog funderat och tagit ställning till detta. Vill du dela dina kloka tankar? ?

Annons

Annons

Svar: Socialstyrelsen rekommenderar, som ni säkert vet, att barn under tre månader sover säkrast på rygg i egen säng. Rekommendationen grundar sig i forskning (vars tolkning man kan ifrågasätta) som visar på att detta minskar risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS).

Jag informerar alltid om dessa råd i mitt arbete men är noga med att ge alternativ till dem också, för de som inte kan eller vill följa dem. Jag har till exempel varit öppen med att jag samsovit med mina barn sen de var nyfödda och skrivit om säker samsovning här på bloggen. Forskning tyder på att spädbarn sover säkrast på rygg vare sig de sover själva eller i egen säng. Så det är min rekommendation att man låter barnet sova på rygg i första hand.

Sen får alla fatta sina egna beslut utifrån sin situation, deras barn och vad de känner sig trygga med eller hur. Jag känner mig helt trygg med att låta min son sova på mage när jag har uppsikt över honom och kan se och höra att han mår bra. Nu på senaste har jag även låtit honom sova på mage med napp på natten eftersom anser att han är stark nog att kunna lyfta och vända på huvudet utan problem vid behov. Han sover betydligt bättre på mage när han inte väcks av sina reflexer därför väljer vi att göra så. Men som sagt min rekommendation är rygg i första hand och överväga för- och nackdelar med det val man gör och göra det valet så säkert som möjligt.

Annons

8 kommentarer till “Får nyfödd får sova på magen eller inte?”

 1. Lovis skriver: 22 oktober, 2020

  Vill bara säja att jag tycker du ger så fina råd. Tack från mej


  1. asabea skriver: 22 oktober, 2020

   Tack, va gulligt av dig


 2. T skriver: 22 oktober, 2020

  Vill som personen ovan bara säga hur mkt jag uppskattar din röst på internet. Hur du är personlig men samtidigt har stark integritet och alltid tydliggör vad som är ditt tyckande och vad som är vetenskap. Tack för det!


  1. asabea skriver: 24 oktober, 2020

   Tack ❤️


 3. Ann-Caroline skriver: 27 oktober, 2020

  Tusen tack för ditt utförliga svar. Håller med alla om att du är så klok och jag uppskattar verkligen det jobb du gör med din blogg och instagram!
  Du är grym helt enkelt! TACK 🙂


 4. Amanda skriver: 07 november, 2020

  Som hyfsat nybliven mamma blir jag så glad av dina fina råd. Min lilla tjej vill helst ligga nära nära och försökte första veckorna att låta henne sova i nestet men där skrek hon i timmar = ingen sömn för någon av oss. Varje gång jag gav upp och la henne i vår säng så kändes det som ett misslyckande. Gav efter 2 veckor hemma upp helt på tanken av att hon skulle sova själv nu när hon är så liten. Hon sover gott vid min sida varje natt och jag är inte orolig alls över psd längre. Mycket tack vare detta inlägg och din instagram så har jag vågat gå på min egen magkänsla.


  1. asabea skriver: 08 november, 2020

   Underbart, vilken lättnad för båda ❤️


 5. Amy skriver: 02 december, 2020

  Har läst och hört att magläge är det naturliga för en nyfödd bebis och ryggläge är onaturligt av olika anledningar…stämmer det? Min bebis sov på rygg första tiden, men nu som 1-åring sover han bara på mage. Vad är det naturliga? Om det finns något sådant?

  Tack för en fin blogg<3


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/amning/lasarfraga-om-att-ateruppta-amningen/