Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Att få ett syskon

Jag fick frågan häromdagen hur jag gör när jag pratar med L om att han ska få ett syskon. Personen som ställde frågan har barn i samma ålder som L, dvs snart två år, och tyckte det var knepigt att förmedla det.

Jag tänker såhär, att alla barn är så himla olika och man behöver nog anpassa sig efter dem och acceptera att vissa kanske inte fattar grejen eller är ointresserade helt enkelt. Det är ju ett väldigt svårt koncept att ta in även som vuxen, att det finns en bebis i magen och den bebisen ska komma ut om ett tag och bo med en. Så man får ju verkligen ha överseende om de inte hajar. Jag hajar knappt.

I alla fall, vi berättade för L ganska tidigt att mamma har bebis i magen och att den ska komma ut och bo med oss och sova i sängen med oss. Vi pratar om det nästan varje dag och sen vi berättat det har han pekat på magen och sagt bebis. Men det kändes som nåt klickade för honom när han träffade min vän Amandas nyfödda bebis efter att ha träffat Amanda en del som höggravid. Han brukar säga att bebisen i min mage heter samma sak som Amandas bebis. Det är som han till viss del förstår sambandet mellan att ha en stor mage och sen kommer det en liten bebis.

Jag är även noga med att säga till att han behöver vara försiktig med magen för det är en bebis där i och det förstår han. Han är inte alltid det men när jag påminner honom så rättar han sig snabbt och börjar ofta pussa och klappa på magen. Det är otroligt gulligt och jag tycker att han verkar intressera sig mer och mer hela tiden. Vi pratar också om hur det kommer vara när lillebror kommer och att L ska dela med sig av sina saker och leka med honom då. Ibland är han pepp på det men ibland säger han att han inte ska dela och han ska dra i lillebror haha.

Jag tänker fortsätta på samma sätt och prata om bebisen som kommer och i takt med att vi börjar förbereda mer inför hans ankomst ska jag försöka låta L vara så delaktig som möjligt och visa var lillebror ska sova, ha på sig osv.

Annons

Hur har ni gjort för att förbereda för syskon? Det är naturligtvis en helt annan sak om det är ett äldre (eller yngre för den delen) barn man har att göra med, men det är ändå intressant att höra!

 

Annons

Här är jag och några av mina älskade syskon.

Annons

Annons

4 kommentarer till “Att få ett syskon”

 1. Linnea skriver: 05 april, 2020

  Mitt första barn kommer vara nästan 4 år när syskonet kommer, så det kanske är lite lättare att förstå då. Men samtidigt så är det mycket som är svårt att förstå också, tex hur lång tid bebisen ska vara inne i magen.
  Har förberett så gott vi kan genom att prata om det, ta fram bebissaker, låta honom känna på magen när det rör sig och läsa böcker om ämnet. Tex ”Boken om att få syskon” ( https://www.adlibris.com/se/bok/boken-om-att-fa-syskon-9789178032815 ) och ”Jag är storasyskon nu” ( https://www.adlibris.com/se/bok/jag-ar-storasyskon-nu-9789129703450 ). Plus i kanten för att det är inkluderande böcker vad gäller ex hudfärg och på vilka sätt man kan få barn. Har även barnböcker om hur bebisar görs. Klär bebiskläder och blöjor osv på hans dockor, pratar om hur han kan hjälpa till med bebisen osv. Försöker förbereda honom på att bebisar inte gör så mycket mer i början än att äta, sova och kanske skrika en del… ?


  1. asabea skriver: 06 april, 2020

   Juste böcker såklart! Det måste jag skaffa. Tack för tipsen!


 2. Line skriver: 16 april, 2020

  Finns en fin serie riktad till barn på SVT som heter ”att få syskon”. Man får följa Grete som ska bli storasyster som bla följer med till Mvc, leker förlossning och hjälper till att förbereda inför bebisen. Vår tvååring har älskar den serien och sett den massvis under graviditeten. Tror den hjälpt vårt barn att lite mer förstå vad som komma skall. Men det visar väl sig snart ☺️


  1. asabea skriver: 19 april, 2020

   Vilket bra tips! Det ska jag kolla upp direkt.


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/forlossning/forelasning-om-forlossning-post-partum-och-amning/