Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Tips för att hantera överproduktion av bröstmjölk eller en kraftig utdrivningsreflex

Det talas ganska ofta om för lite mjölk men om man har för mycket mjölk då? Det kan också bli ett problem för somliga som ammar och även för de som ammas. Problem med överproduktion av mjölk och kraftig utdrivningsreflex kan variera från att vara ett litet störningsmoment till att vara ett stort problem som innebär mycket besvär för både den som ammar och barnet.

Annons

Hur vet man då om man har överproduktion av mjölk eller kraftg utdrivningsreflex? Ofta går det att lista ut själv men här är några symtom på det. Dessa symtom kan givetvis bero på andra saker också.

-Bebis kräks frekvent och/eller problem med mycket gaser.

-Bebisen vägrar att amma periodvis och vill ogärna mysamma.

-Barnet sätter i halsen, flämtar, hostar, får kväljningar under amningen som att mjölken kommer för fort.

Annons

-Klick-ljud under amningen.

-Bebisen släpper bröstet ofta under amningen.

-Bebisen klämmer åt bröstvårtan med munnen när utdrivningsreflexen sker för att hindra mjölken från att komma för fort.

 

Vad kan jag göra åt det? Bör jag göra någonting åt det?

Är det inte ett problem behöver det inte åtgärdas men ger det besvär så finns det saker man kan göra själv för att lindra besvären och det handlar om att antingen hjälpa barnet hantera det snabba mjölkflödet eller att försöka minska mjölkproduktionen. Eftersom en överproduktion av mjölk ofta går hand i hand med en kraftig utdrivning så kan man göra båda delar simultant. Man ska dock veta att det kan ta flera veckor innan man ser resultat av minskad mjölkproduktion så det gäller att ha lite tålamod.

Annons

Man bör undvika att försöka minska på mjölkproduktionen under de första 4-6 veckorna efter födsel om det är så att man önskar amma. Detta är nämligen en period där mjölkproduktionen ska öka kraftigt och håller på att ställa in sig på bebisens behov. Det är inte heller helt ovanligt att nyfödda under denna period har övergående besvär att hantera mjölkflödet även om det kan anses vara en helt normal mängd. Under denna period kan positionen man ammar i vara till stor hjälp, se tips lite längre ner! För de flesta har mjölkproduktionen anpassat sig till barnets behov vid 3-4 månader.

Om ditt barn inte går upp i en normal takt bör du inte heller försöka reducera mjölkproduktionen om det inte är så att du vill fasa ut amningen och ge ersättning.

 

Tips för att minska mjölkproduktionen

-Blockamning dvs att du endast ammar på ett bröst per amningstillfälle. Om barnet släpper första bröstet men vill fortsätta amma, erbjud helt enkelt samma bröst igen. Initiallt kan det göra att det andra bröstet känns spänt och obekvämt och då kan man handmjölka ut lite tills det känns mer hanterbart. Det kan även vara skönt att använda kalla handdukar eller liknande på bröstet. Det kan man även göra mellan amningar (30 min åt gången ungefär, inte oftare än en gång i timmen) det kan hämma blodflödet i bröstet och även mjölkproduktionen samt kan lindra obehag. Det går fortfarande bra att erbjuda fri amning men tanken är att man försöker att amma ett bröst per tillfälle eller per timme t.ex. beroende på hur ofta ditt barn ammar.

-Undvik att stimulera brösten mer än nödvändigt. Alltså undvik att pumpa och handstimulera mellan amningar om möjligt, likaså att duscha brösten under lång tid.

Annons

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, växt och mat

-Har du stora besvär med stor mjölkproduktion kan du testa kåltricket. Då lägger man helt enkelt tvättade rumstemperarade eller kylskåpskalla hela kålblad i bh’n mellan amningar; 20 min per dag, max 3 gånger per dag. Sluta så fort du märker att mjölkproduktionen minskat. Om det är så att du önskar att sluta amma så kan man ha på kålbladen så länge man känner för det för att minska obehag i brösten.

VIKTIGT! Det finns en risk att man minskar mjölkproduktionen för mycket på detta sätt så det är viktigt att gå varsamt fram och utvärdera barnet allteftersom. Det finns även risk för mjölkstockning när man minskar amningar plötsligt så min rekommendation är att ta det lite långsamt och sakta övergå till blockamning.

 

Tips för att hjälpa barnet hantera mjölkflödet lättare

– Låt barnet amma i uppförsbacke dvs sittande eller halvliggande, på så sätt flödar inte mjölken direkt ner i matstrupen som det gör när barnet ligger ner. Här är några exempel på ställningar att testa.

Annons
Bild från babybaby.se

 

NBBryannah3.jpg
Bild från http://www.nancymohrbacher.com

 

Transverse Chair.jpg
Bild från http://www.nancymohrbacher.com

 

Annons
Breastfeeding Positions: Pros and Cons | Lactation Link
Bild från www.lactationlink.com

 

Liggande amning är ofta också ett bra alternativ för att bebisen då lättare kan låta överskottsmjölk rinna ut ur mungipan.

Amning/matning | BB Stockholm
Bild från www.bbstockholm.se

-Rapa bebisen efter varje amning om det är så att bebisen sväljer mycket luft. Minskar obehag och kräkningar för bebisen.

-Amma ofta. Kan kännas kontraproduktivt. Men frekventa korta amningar minskar också risk för kräkning och obehag jämfört med längre amningar då och då.

Annons

-Amma gärna när bebisen är lite sömnig eftersom bebisen då inte kommer amma med lika stor kraft och därmed inte få ut lika mycket mjölk.

-Amma tills du känner eller märker att utdrivningen sker, ta då bort bebisen från bröstet och samla upp mjölken, i en kopp eller binda t.ex. När du märker att mjölkflödet har saktat ner kan du erbjuda barnet bröstet igen. Alternativt att du pumpar eller handmjölkar tills mjölkflödet saktat ner och därefter erbjuder mjölk. Detta ska dock inte göras i första hand eftersom man då signalerar till kroppen att fortsätta producera så mycket mjölk. Mjölkproduktionen svarar ju på efterfrågan! Ett förslag kan vara att försöka pumpa/handmjölka mindre och mindre varje gång tills man inte behöver göra det alls eller att spara mjölken och ersätta ett mål amning med att ge den urpumpade mjölken på kopp eller i flaska istället.

 

Referenser/Läs mer

Annons

5 kommentarer till “Tips för att hantera överproduktion av bröstmjölk eller en kraftig utdrivningsreflex”

 1. Josefin skriver: 19 maj, 2020

  Åh. Tänk om jag läst det här när jag fick mitt första barn för 3.5 år sen. Hade sån galen mjölkproduktion. Och lät på alla man pratade med som att det var något positivt. Ingen bemötte det som ett problem. Men gav mig sån ångest. Första 4 veckorna kunde jag inte amma någonannanstans än i badrummet. Det forsade mjölk och min dotter kaskadspydde efter varje amning. Hade såna magkramper pga hon kunde inte hålla tätt vid amningen pga flödet. Tappade bröstet hela tiden. Och då ammade hon på ett bröst i max 5 min var 2-3 h. Amningen var allt annat än mysig. Min dotter somnade inte vid mitt bröst en enda gång i hennes liv pga att det va typ en chock för henne varje måltid. Så även när hon vaknade till lite och va hungrig på natten. Så vaknade hon till jättemycket efter amningen. Åtminstone första 3 månaderna. Så var bara upp och gå med henne i typ 1h med kramper efter varje amning. Dock var det rätt skönt sen när hon blev äldre och kunde hantera flödet. Amningarna tog som sagt Max 5 min även då. Så var inte så jobbiga uppvak på nätterna och kändes aldrig jobbigt med en amning pga gick så snabbt. Men första 3 månaderna va inte kul. Körde en del flaska på nätterna. Pga flödet gick det snabbt att pumpa en flaska och ge henne den istället med mycket långsammare flöde. Som gjorde henne mycket mer nöjd och så mycket mindre kaos.

  Hade samma ”problem” med min son sen. Men då var jag beredd på det och hade hittat ett sätt från tidigare. Så då var det inte alls lika påfrestande. Och då visste jag att det skulle bli bättre. Som med allt med barn nummer 2. ? tack för att du tog upp det. Har aldrig pratat med någon som haft liknande tidigare. Men finns säkert en hela mssa som upplever det jag gjorde.


  1. asabea skriver: 20 maj, 2020

   Åh det låter så jobbigt verkligen och jag känner igen det där att man gärna avfärdar det som nåt positivt när det kan vara otroligt påfrestande. Skönt att du hittade en strategi för det med nr 2 🙂


 2. Stina skriver: 22 maj, 2020

  Så bra inlägg. Hade också behövt läsa det vid första barnet, han hade så mycket gaser och fick navelbråck pga så otroligt svullen buk. Det var mycket skrik och bök på nätterna, minifom och fisventiler… Råden jag fick då handlade ju mest om att jag inte skulle äta det ena och det andra, byta d-droppar, osv. Men nu när jag har läst detta inser jag ju att det förmodligen var utdrivningen som var problemet.
  Mitt andra barn är nu 8v och hon kräks upp överflödet istället vilket faktiskt är mycket lättare att hantera, men blir ju en del tvätt om man säger så. Nu vaknar jag heller inte upp i en pol av bröstmjölk efter natten som jag gjorde de första veckorna, så produktionen har börjat anpassa sig. Ska ändå prova några av tipsen du skrivit om! Tack! ❤️


 3. Linda skriver: 21 juni, 2020

  Jag hade också problem med överproduktion och kraftig utdrivning. Eftersom jag hade gått en amningskurs hos bästa Amningshjälpen så tog jag kontakt med en hjäpmamma och fick råd om blockamning som hjälpte oss mycket. Så det är ett hett tips ❤️


 4. Sandra skriver: 07 april, 2021

  Hej, jag måste fråga då jag har svårt att hitta information om detta. Jag har enbart kraftig utdrivning på högra bröstet. Hur ska jag då tänka om jag ska blockamma, verkar som all info kring blockamning gäller vid båda brösten? Tack på förhand för hjälpen


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/skonhet/sminksnack/