Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Tekniker för att sluta amma eller trappa ner

Jag vill skriva nåt om att sluta amma. Jag ammar min minsta än och hoppas på att göra det ett bra tag till. Mitt amningsavslut med min förstfödda blev inte riktigt som jag velat även om det blev bra till slut. Det blev mer abrupt än vad jag hade tänkt mig när jag visualiserade vårat amningsavslut. Men så har jag låtit honom amma några gånger den senaste tiden när han bett om det vilket har känt jättebra. Dels för mig själv, att släppa tanken att ett avslut måste vara så himla definitivt och dels för att i och med att han fått det han bett om också självmant insett att han inte är så intresserad av amning längre egentligen.

Annons

Ett sätt som amningsresor tar slut på är när barnet själv bestämmer att hen inte vill amma mer. Mer om det i ett annat inlägg, det här kommer handla om när den med brösten vill att det ska ta slut men inte vill sluta från en dag till en annan utan snarare vill göra en långsam nedtrappning mer eller mindre i barnets takt. Jag vet att många kör cold turkey typ att man åker bort från barnet i några dagar men det är inte det jag ska skriva idag utan om några mer eller mindre långsamma tillvägagångssätt. Det här är bara förslag, kom ihåg alla är olika, det finns inte ett rätt eller fel sätt. Prova dig fram och gör det som känns bäst för dig och ditt barn.

 

”Don’t offer, don’t refuse”

Annons

Att sluta att själv erbjuda bröstet men inte heller neka barnet när barnet vill amma är kanske det tillvägagångssätt som mest tar barnets vilja i beaktning. Det är också ett approach som många som ammar gör naturligt i takt med att barnet blir äldre.  Det här passar dig som vill ha ett barnstyrt avslut som tillåts ta tid. Det brukar nämligen ta lite längre tid än med andra metoder så är det bråttom med att sluta amma så kanske det inte är det rätta sättet för dig. Men alla är olika så man kan alltid testa och se hur barnet svarar på det, kanske går det fortare än man tror.

 

Ta bort ett amningstillfälle i taget

Ett mer aktivt tillvägagångssätt är att ta bort ett amningstillfälle i taget. Att ta bort ett amningstillfälle i veckan tillåter mjölkproduktionen att anpassa sig och minskar risken för obehag i brösten. Desto långsammare det får gå desto skonsammare generellt, men att vänta åtminstone 3-7 dagar innan man tar bort nästa amning kan vara bra så både ens kropp och barnet hänger med. Om du väljer detta sätt så börja gärna med att ta bort den amning som är minst viktig för barnet. Man kan då erbjuda ett substitut till amningen som mellis/dricka eller så försöker man distrahera barnet med annat. Ett ännu långsammare alternativ är att börja med att korta ner den amningen som tillslut ska bort.

Det är bra om man kan vara lite flexibel och förbereda sig på att barnets behov inte alltid är synkat med ens egna tidsplan. Förbered dig på att ta två steg fram och ett steg tillbaka. Klokt att inte erbjuda amning vid det borttagna tillfället men om barnet verkligen vill amma är det inte fel att ge efter. Under utvecklingsperioder när barnet är extra gnälligt och har ett stort närhetsbehov, om barnet är sjukt eller om hen får tänder till exempel då kan amningens tröst och näring behövas.

Annons

Som sagt, börja gärna med att ta borts det amningstillfälle som är minst viktigt för barnet. Amning inför vila och läggning och/eller amning på morgonen brukar vara de som ryker sist. Om man trivs med att amma enstaka tillfället så kan man ju fortsätta att ha kvar dessa tillfällen så länge det känns bra. Det är inte ovanligt att barn gärna tar veckor eller månader på sig att släppa sin sista favvoamning. Tycker du också det är mysigt så kör på!

Distrahera

Försök att förutspå när ditt barn kommer vilja amma. Det är alltid lättare att distrahera barnet innan hen väl har bett att få amma. Så om du vill undvika ett amningstillfälle kan du försöka distrahera barnet med annat som den gillar. Det kan vara lek med en kompis, promenad ute, nån favoritmellis, läsa bok, leka ute etc.

Anpassa rutiner

Om du vet att ditt barn helst vill amma när ni är hemma så försök att vara ute mycket när i trappar ner amningen. Om barnet tvärtom helst vill amma ute och på okända platser så försök att hålla dig hemma för att underlätta processen. Om barnet ofta vill amma på en viss plats i hemmet, så försök att undvika den platsen. Vissa kan känna behov av att undvika att sätta sig ner i huvud taget nära barnet för det triggar igång viljan att amma. Det kan också vara bra att undvika att ha brösten fria och lättillgängliga dvs urringning och topless går bort ett tag 🙁

Annons

Skjut på det

På vissa barn kan det funka att skjuta på amningen, att säga ”nej inte nu men sen”. Men så kanske sen aldrig kommer för barnet blir upptaget med annat.

Korta ner amningstillfällena

Man kan som sagt också prova att korta ner amningstillfällena. Är barnet äldre kan man tex räkna till 20 eller sjunga en sång under amningen och när man räknat eller sjungit klart har man också ammat färdigt.

Äldre barn som ammar

Annons

Äldre barn som man kan resonera med kan man också vara lite kreativ med. Kanske man kan ha en amningsavslutningkalas, eller bestämma en dag när man ska sluta amma och göra en liten ceremoni kring det. Det finns även fina böcker på ämnet, t.ex ”Dags att sluta amma säger mamma”

Nattamning

Jag har skrivit om hur jag själv slutade nattamma men tänkte skriva ett uppdaterat inlägg på ämnet. Men mitt råd så länge är att inte tackla dag- och nattamningen samtidigt utan fokusera på ett av dem.

 

Ni mer ereferenhet, hur gjorde ni när ni slutade amma? Har ni några råd att dela med er av?

 

Annons

8 kommentarer till “Tekniker för att sluta amma eller trappa ner”

 1. E skriver: 28 april, 2021

  Barn är ju så himla olika men för mig var ”don’t offer, don’t refuse” metoden vi körde lite omedvetet. I takt med att min dotter blev äldre så slutade jag erbjuda amning, och hon har aldrig riktigt bett om det heller. Till slut ammade jag för att söva på dagen (en tupplur), för att söva på kvällen och under natten. När pappan skulle ta över föräldraledigheten vid 14 månader började han söva på dagen och det var noll problem för oss. Några veckor senare tog han över att söva på kvällarna, inte heller något problem. Till slut, vid 18 månader, var det bara nattamningen kvar. Då var jag gravid i 25:e veckan och kände att jag behövde sömnen + en paus för att låta min kropp vila inför nästa barn som skulle ammas. Vi samsover så pappan fick sova närmast barnet en natt, och det var noll problem. Jag var alltså kvar i sängen men bara inte den som låg tätast intill. Inget bråk och inga tårar, hon verkade ärligt talat inte bry sig. Natten efter låg jag närmast igen och hon struntade helt i amning. I typ en vecka vaknade hon till på nätterna men somnade efter att jag strukit henne lite på ryggen, och sen dess har hon sovit hela nätter.

  Så vårat amningsavslut var helt odramatiskt och för min del upplever jag verkligen att det skedde på bådas villkor. Som sagt vet jag såklart att barn är olika, vissa hittar kanske mer trygghet i bröstet osv men jag vill tillägga att det här är en tjej som aldrig tagit flaska i sitt liv. Jag är så tacksam att avslutet gick bra och jag önskar verkligen alla som läser detta samma upplevelse!


  1. asabea skriver: 30 april, 2021

   Så härligt när det kan vara så skonsamt för båda.


 2. L skriver: 28 april, 2021

  Ett kanontips för att sluta amma är att fake-amma med napp. Slutade amma när min bebis var 8 månader. När hon visade tecken på att vilja amma la jag henne i amningsposition men gav henne napp istället för bröst. Hon vägrade ta napp fram tills att jag började med detta. Första gångerna blev hon arg och jag fick kämpa ganska länge. Jag gav upp några gånger och lät henne amma, men efter ett tag accepterade hon. Kändes också fint att fortsätta ge henne närhet hon kände igen trots att hon inte fick mat. Efter ett par veckor med fake-amning slutade hon visa intresse helt för amning och började sova i princip hela nätter.


 3. Linnéa skriver: 29 april, 2021

  Jag ammade rätt länge, 3,5 år och en sak som var toppen med det var att det gick väldigt bra att avsluta. Det var jag som kände att det var dags att sluta, och ca 1 vecka innan började jag förbereda sonen på det. När dagen väl var kommen hade vi ett hejdå-kalas med god middag, efterrätt och en hejdå-present till sonen. Han var helt med på noterna. Första tiden efter såg jag till att undvika allt för avslöjande kläder och satt inte heller nära honom under de allra första dagarna. När han några få gånger bett om tutten har jag helt enkelt påmint om att vi ju haft hejdå-kalas och det har gått toppenbra. Verkligen tips för de som slutar amma lite äldre barn.


  1. asabea skriver: 30 april, 2021

   Så fint! Ångrar att jag inte gjorde det med min son.


 4. Jennie skriver: 30 april, 2021

  Min son är 2 år och 9 månader. Jag lyckas inte sluta amma honom. Han har nästan blivit besatt av mina tuttar och så fort vi kommer hem så börjar han fråga efter tutten. Har försökt att avleda, säga att han får det senare, sagt bestämt nej osv men allt slutar med gråt och tjat. Jag tycker det är jobbigt när han sitter och sliter i min tröja när vi har besök och värst är det att nattamma. Han sover oftast bra fram till 04-05 sen vaknar han 1-2 ggr i timmen tills det är dags att gå upp. Jag hade hoppats på att intresset skulle avta men det känns som att ju äldre han blivit desto större grej har det blivit för honom. Åka bort några dagar är tyvärr inget alternativ.
  Men ska läsa igenom dina tips igen och se om det finns något där som jag inte har försökt med 🙂


 5. Bettina skriver: 30 april, 2021

  ”Den med bröstet”? xD Är det inte mamman då?


 6. Sandra skriver: 06 maj, 2021

  I september ska jag börja jobba igen och jag arbetar på natten. Min son är då nästan 11 månader (nu känns det lite tidigt att gå tillbaka!) och jag vill fortsätta amma men vet i te hur jag ska göra då jag behöver sova på dagarna och är borta på nätterna. Är det någon som har erfarenhet eller tips?


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/11435/