Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Svar på tal till de som kritiserar att man ammar länge

Efter mitt inlägg om att amma länge var det en som frågade mig hur man kan försvara att man ammar länge om man möter kritik eller skepticism. Såklart är det inte ens uppgift att försvara en sån sak, det är ens ensak om/hur/när man vill amma. Med det sagt kan det vara skönt att ge svar på tal och lära personer ett och annat om amning. Så här kommer några fördelar med att amma länge.

Fördelar för barnet

Även om det inte finns mycket forskning på amning efter 2 års ålder så tyder informationen som finns på att bröstmjölken är en bra källa till näring och ett skydd mot sjukdom så länge man fortsätter amma.

Bröstmjölk hos dem som ammar i över ett år är energirikare och fetare än mjölken hos dem som ammat kortare tid (Mandel 2005).

Under det andra året av amning (12-24 månader) så utgör 448 ml bröstmjölk:

Annons
 • 29% energibehovet
 • 43% av proteinbehovet
 • 36% av kalciumbehovet
 • 75% av vitamin A behovet
 • 76% av folat behovet
 • 94% av vitamin B12 behovet
 • 60% av vitamin C behovet
  (Dewey 2001)
Annons

Barn som ammas i över 1 år har visat sig drabbas av sjukdom i mindre utsträckning,    blir friska snabbare när de blir sjuka och har har lägre mortalitet (Mølbak 1994, van den Bogaard  1991, Gulick 1986).

Antikroppar finns i mjölken under hela amningstiden och de immunologiska faktorerna ökar under det andra året av amning (Lawrence & Lawrence 2011, Goldman 1983, Goldman & Goldblum 1983, Institute of Medicine 1991)

Enligt WHO skulle en diskret ökning av amningsfrekvensen kunna motverka 10% av barnadödligheten av barn under 5 år.

Man har sett att amning i över 1 år har en positiv inverkan på barns mentala och sociala utveckling (Duazo 2010, Baumgartner 1984. Oddy 2010)

Fysiska fördelar för den som ammar

Amning minskar risken för bröstcancer och risken blir mindre ju längre man ammar.

Annons

Amning minskar även risken för ovarialcancer, endometriecancer och livmodercancer.

Amning minskar på sikt risken för osteoporos.

Amning minskar risken för reumatoid artrit.

Amning minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Amning minskar risken för typ 2 diabetes hos personer som haft graviditetsdiabetes och har visat sig minska insulinbehovet hos personer med diabetes.

Det här inlägget utgår från en artikel på kellymom.com, en sida jag ofta går in på och hänvisar till. Ni kan läsa hela artikeln med fler fördelar här.

Annons

 

Referenser

Mandel D, Lubetzky R, Dollberg S, Barak S, Mimouni FB. Fat and Energy Contents of Expressed Human Breast Milk in Prolonged Lactation. Pediatrics. 2005 Sept; 116(3):e432-e435.

Dewey KG. Nutrition, Growth, and Complementary Feeding of the Breastfed Infant. Pediatric Clinics of North American. February 2001;48(1).

Lawrence RA and Lawrence RM. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, 7th ed. St. Louis: Mosby, 2011, p. 153-195. See particularly Table 5-2 on p. 164: “Concentration of immunologic components in human milk collected during second year of lactation”

World Health Organization. Global strategy on infant and young child feeding. 2003.

Annons

Duazo P, Avila J, Kuzawa CW. Breastfeeding and later psychosocial development in the Philippines. Am J Hum Biol. 2010 Nov-Dec;22(6):725-30.

(Det finns mängder av referenser på de nämnda fördelar för den som ammar, här hittar ni en referenslista https://kellymom.com/ages/after12mo/ebf-refs/#BreastCancer1)

48 kommentarer till “Svar på tal till de som kritiserar att man ammar länge”

 1. Anna skriver: 27 november, 2019

  Hej! Efter att ha läst ditt inlägg känner jag mig som en sämre mamma. Jag kämpade så mycket med amning som aldrig ville fungera, jag kämpade så jag fick en depression och nu skriver du att mina barn skulle fått så mycket bättre hälsa om jag kämpat vidare…Man måste förstå att alla inte kan amma även om man vill. Det finns en del forskning som säger att fördelarna med amning är överdriven, läs Agnes Woolfs böcker.


  1. asabea skriver: 28 november, 2019

   Ledsen att jag fick dig att känna dig som en sämre mamma. Om du följer mig sen ett tag så hoppas jag du vet att min ståndpunkt inte är amning till varje pris. Inlägget handlade om att stärka oss som väljer att amma längre än 1 år då vi faller utanför normen i Sverige och inte sällan möter skeptiker. Vi kommer från ett välbärgat land där amningen absolut inte är livsviktig, barn växer sig starka och friska på ersättning också. Men väljer/kan man amma så finns det fördelar med det.


   1. Emma skriver: 28 november, 2019

    Jag vill tacka för att du fick mig att känna mig mig stärkt i mitt ammande. Ammar min dotter som är 1år och 3 månader, hon äter mest mat men gillar att amma lite efter förskolan, ammar helst sig till sömns på kvällen samt någon gång på natten. Känner mig väldigt ovanlig och säger inte gärna till folk att hon fortfarande ammar. Jag har liksom inte hjärta att ta bort något som hon tycker så mycket om fortfarande. Men TACK för att du framhäver att det finns bra saker med att amma länge och att det inte hämmar barnen på något sätt (som jag uppfattar att folk kan tycka om att barn ammar länge).


    1. asabea skriver: 29 november, 2019

     ❤️❤️❤️


    2. Nathalie skriver: 18 december, 2019

     Heja! Jättebra inlägg!

     Jag ammar fortfarande min 20-månaders och har inga planer på att sluta. Mitt första barn ammade jag i 18 (ofrivilligt avslut av andra skäl). Möter aldrig negativa reaktioner når jag pratar om det. Men det kan vara för att jag bor på ett ställe de folk är högutbildade och då kanske förstår fördelarna med amning 🙂


    3. Magdalena skriver: 18 december, 2019

     Emma! Jag ammade min första son till han var 1år och 7månader❤️ Jag slutade egentligen bara för vi väntade en liten till som skulle komma när han blev 2… jag valde att sluta för att det inte skulle riskera bli en rivalitet och storebror bli ledsen/avundsjuk:)


 2. Therese skriver: 27 november, 2019

  Väldigt intressant! ?


 3. Andrea skriver: 28 november, 2019

  Tack Asabea! Jag känner mig stärkt av att läsa det du skriver. Min son är snart 8 månader, jag har börjat att jobba igen och det är lite meckigt att få till amningen en del dagar. Men både jag och bebis gillar att amma. Så nära. Bara vi. Jag vill gärna fortsätta. Men andra mammor i närheten har slutat vid den här tiden, och vänner har uppmanat mig att sluta helt (för att sonen och pappan skulle kunna åka bort själva nu när de är ledig ihop.) Så det är skönt att läsa argument för fortsatt amning☺️


  1. asabea skriver: 29 november, 2019

   Va bra! Och du det behöver inte innebära att man måste sluta bara för man är borta från sitt barn ett par dagar, jag har i alla fall lyckats göra det flera gånger (5 dagar som längst). Vi ammar när vi är tillsammans men är jag inte där så klarar han sig fint.


 4. Alexandra skriver: 28 november, 2019

  Tack för bra artikel! Ammade första barnet i 1,5 år och nu är mitt andra barn 15 månader och får se när jag slutar den här gången. Väldigt många som lyfter på ögonbrynen när jag säger att jag fortfarande ammar vilket är tråkigt.. men det stoppar inte mig. Däremot har jag emot mig att jag är väldigt smal naturligt och av amningen blir jag ännu smalare så det är isåfall anledningen till att sluta så jag inte blir alldeles för smal :-/
  Tack för fantastisk instagram och blogg!


 5. Elisabet skriver: 28 november, 2019

  Gäller dessa fördelar för barnet även för oss i ett land med högt välstånd? Jag har tidigare läst kritik av bla WHO:s rekommendationer för att det främst gäller i länder med hög fattigdom. Vore intressant att veta vad som går att applicera på oss i Sverige! 🙂


  1. asabea skriver: 29 november, 2019

   Fördelar för den som ammar är desamma. Gällande barnet kan du kika på referenserna, vissa studier är gjorda i kontexter som kan liknas vid Sverige, andra inte.


 6. Jenny skriver: 28 november, 2019

  Så bra inlägg! Heja dig som folkbildare där det behövs!


  1. asabea skriver: 29 november, 2019

   Tack!!


 7. Julia skriver: 28 november, 2019

  Tack för ett bra inlägg, Asabea!

  Jag ammade min dotter tills hon var 17 månader. Efter ettårsdagen var det ända jag fick höra var kommentarer om att jag borde sluta! Särskilt från äldre eller mina mammakompis. ”Ger du henne fortfarande bröstet” ”hur länge ska du amma henne egentligen” ”nu är hon väl stor nog att sluta med det där”.

  När man var nybliven mamma så var det ju tvärt om det ända folk frågade. Hur går amningen?! Hade så många som då uttryckte att det är ju helt klart det bästa. Man blir ju trött.

  Men kul iallafall att få läsa lite om fördelar! Kan man ju använda som argument till nästa barn om amningen fungerar lika bra!

  Hade gärna annat längre men en dag sa hon nej och då tog det slut. Tyckte det var underbart att amma min stora tjej❤️


  1. asabea skriver: 29 november, 2019

   Så intressant och provocerande att folk har så mycket åsikter kring om/hur man ammar alltså.

   Hoppas min son ska vilja sluta självmant en dag också.


 8. Elin skriver: 28 november, 2019

  Kul och intressant! Jag ammar tvillingar som nu är 9 månader och vill gärna fortsätta så länge vi trivs men många är skeptiska speciellt för det är två så tack för peppen och informationen????


  1. asabea skriver: 29 november, 2019

   Heja dig!!


 9. Andrea skriver: 28 november, 2019

  Vilket intressant inlägg! Känns lite orimligt att du ska behöva förklara/försvara dig.

  Hur som helst skönt att läsa om fördelarna! Min son som är 13 månader helammade i princip i 1 år. Erbjöd honom såklart allt möjligt att äta men han var noll intresserad. Känner många som slutade amma vid 6-8 månader för att deras bebisar åt som hästar. Jag kände mig så stressad (trots att min sons kurva har legat högt jämt och inte börjat plana ut förrän nu) och kan ibland känna som du, att jag skäms lite när jag ammar offentligt särskilt eftersom min son är stor och därmed också typ ser ännu äldre ut. Har aldrig fått en enda kommentar eller blick, men man (jag) ser så sällan ”stora” bebisar ammas. Jag har känt mig ganska trött på att amma ibland men det känns bra att låta honom styra det där ett tag till, han har ju nyss börjat intressera sig för mat.


  1. asabea skriver: 29 november, 2019

   Det låter verkligen precis som min son! Känner igen mig i allt du skriver.


 10. Maria skriver: 12 december, 2019

  Hej.
  Jag ammade min stora i 3 år, hon är fyra nu. På slutet var det bara för att somna å sen ibland på natten. Ammar nu min 4-månaders å planerar iaf att amma i minst 2 år iaf. Den stora har iaf varit mindre sjuk än genomsnittet, men kan oxå bero på att vi alltid, även när vi är sjuka, ute flera timmar om dagen. Har haft turen att kunnat amma vart än vi varit utan ifrågasättande ( dom har åtminstone inte vågat säga nåt face to face). Mycket bra inlägg med bra info l !


  1. asabea skriver: 05 januari, 2020

   Vad glad jag blir att du sluppit negativa kommentarer!


 11. Maria skriver: 12 december, 2019

  Mina barn är idag 6 och 4 år, jag ammade min första tills han var 1 år och 9 månader. Min dotter ammade jag tills hon var 2 år och 3 månader. Jag fick aldrig någon direkt negativ kommentar, bara lite undringar ibland . Barnen , jag och deras pappa trivdes med det. Amma på och skit i vad andra tycker!


  1. asabea skriver: 05 januari, 2020

   Härligt!


 12. Julia skriver: 12 december, 2019

  Tack! Jag känner mig så motiverad till att amma länge! Speciellt nu. 🙂 Har alltid förr tyckt att det ser konstigt ut när någon ammat äldre barn, men nu när jag själv blivit mamma så har jag en helt annan inställning och insikt!


  1. asabea skriver: 05 januari, 2020

   Härligt! Jag känner samma, jag har en annan förståelse nu.


 13. Chelenk skriver: 12 december, 2019

  Så bra! Har ammat mina 2 döttrar i 2 år och den tredje tänker jag göra samma sak för det du skriver stämmer så bra!
  Tack 🙂


  1. asabea skriver: 05 januari, 2020

   Heja heja!


 14. Chrysantemum skriver: 13 december, 2019

  Känner mig också krass, min dotter ville inte ha bröstet efter 8 mån och jag ville amma längre. Men kan inte gå emot en envis liten flicka önskemål. Däremot är hon nu liten till växten och väger rätt lite och det planade ut när hon slutade med bröstet ? jag kan bara hoppas att jag gjorde rätt vid henne som inte tvingade henne att amma längre. Sonen är nyfödd nu och ammar på som satan. Lillfis är 17 mån.


  1. asabea skriver: 05 januari, 2020

   Det är så olika, vissa barn slutar ju verkligen självmant och då tror jag det är svårt, kanske omöjligt, att tvinga dem att ta bröstet. Så klandra inte dig själv snälla.


 15. Joo skriver: 13 december, 2019

  Jag ammade min son i 4,5 år 🙂 det var många som hade åsikter! Kände mig sjukt udda, slutade amma för att han kom upp i en ålder där andra barn skulle minnas att han ammat länge och kanske reta honom för det när han blev större


 16. Tsgab Mulue skriver: 14 december, 2019

  Så bra inlägg ! jag ammar min dotter som är 8 månader vill försätta med så bra det går.


 17. Nedica skriver: 14 december, 2019

  Jag vill också tacka för den här inlaget och det fina innehållet!
  Jag har ammat min första dotter i 21 månad och nu andra i 19 månader. Hon är så förtjust i amningen, och jag är glad att det inte bara är trygghet som hon får utan massa goda ämne som förstärker hennes immunitet.
  Har hört massa från folk. Att jag håller på att förstöra henne, var den värsta ? Vet inte varför skulle folk ha emot att jag väljer ge mitt barn det som det vill ha och behöver. Jag tänker inte sluta än. Ska amma tills hon tycker att hon behöver det.
  Det är inte lätt, nej. Jag sover mindre bra. Men det är den minsta jag kan göra för henne. Och det är inte forever. Snart kommer hon slutta av sig själv. Det är den ända stunden på dagen där jag kan sitta och vila med. Vi njuter båda två.
  Hon har börjat förskola för 3 månader sedan, och även att där har de haft magsjuka, ögoninflammation och influensa, så har hon klarat sig med bara små förkylningar.
  Kämpa mammor, det är värt det!!!
  Heja heja


  1. asabea skriver: 05 januari, 2020

   Heja dig! Så otroligt otrevligt och okunnigt att någon sa så till dig.


 18. Catrin skriver: 14 december, 2019

  Tack för ett fint inlägg om amningens fördelar! ❤️


 19. Emma skriver: 17 december, 2019

  Förstår inte hur man kan jämföra sig med de som ammar länge om man själv har fel på mjölkproduktion, den sorten är ju inte självvald och kan därför inte jämföras. Men så klart tråkigt för alla som inte kan amma som de önskat. Tackar för ett bra inlägg.


 20. Susanna skriver: 18 december, 2019

  Att det talas så lite om fördelarna för den som ammar, det gör mig riktigt arg. Jag hade graviditetsdiabetes och tyckte att det var så svårt att hitta fakta om det, har verkligen försökt läsa på. Att amning skulle kunna minska risken att få diabetes har jag aldrig hört! Det är ju fantastiskt! Men varför nämns inte detta med ett enda ord på specialmödravården? För den som ändå tänkt amma är det ju lugnande och kanske kan uppmuntra att amma lite längre än normen. Tack för att du delar med dig av så mycket kunskap!


 21. Anna skriver: 18 december, 2019

  Vilket bra och seriöst inlägg. Ammade bara dottern i drygt ett år på grund av okunskap och påtryckningar från omgivningen, framförallt min sambo och BVC. Sörjer detta ännu då varken hon eller jag var redo. Så mycket mer påläst med andra barnet, hittade amning i vardagen av Marit olanders som är guld värd. Amningshjälpens sida på facebook och gruppen mamma jag vill amma, att jag är stor nu gör detsamma, även den på facebook. Jag hade många diskussioner med min sambo om att jag ville amma i två år om vår son också ville det. Det tog tid för sambon att acceptera detta pga att han upplever att det inte är helt accepterat i samhället, och då är han ändå en ganska alternativ person. Nu fyller vår son fyra år om två månader och vi ammar fortfarande, på ett bröst som vi gjort i kanske två och ett halvt år. Amningen är så mycket värd för oss, och min sambo tycker inte det är konstigt att vi ammar utan stöder oss. Jag anser att det är en jämställdhetsfråga att amma och att amma så länge som mor och barn vill då det ger så stora hälsofördelar för båda två, och det vore helt tokigt att ge upp det för en annan persons skull. Agnes wold såg jag nämnts tidigare, och jag vill bara säga att hon utnyttjar sin fina titel för att uttala sig om amning som inte ens är hennes expertisområde. Hennes bok om föräldraskap där hon skriver en del om amning är en historia för sig, det står att den är vetenskaplig, men den är inte ens faktagranskad. Absurt. Heja alla som ammar på, inget konstigt eller fel med det. Till er som ej fått till amning och känner er som sämre föräldrar, ni har med all säkerhet gjort det ni kunnat men inte fått adekvat hjälp. Ni är fantastiska!! Jag ammade min dotter i ett år, men ej problemfritt, många saker hade blivit bättre om jag haft kunskap. Kunskap är makt. Tyvärr får vi ej så mycket bra info om amning från mvh, bb eller BVC, iaf är det inget vi kan räkna med.


  1. asabea skriver: 05 januari, 2020

   Wow vilken resa! Så fint att ni fortsätter.


 22. Sanna skriver: 19 december, 2019

  Har ammat min son i 27mån och jag måste erkänna att han har knappt varit sjuk och blir frisk snabbare ifrån sina förkylningar. Tusen tack för info, blev mer peppad att fortsätta. Det jobbiga är att jag går inte ned i vikt längre. Har tydligen med prolaktinet att göra.


  1. asabea skriver: 05 januari, 2020

   Härligt! Min son har också varit väldigt frisk, så skönt!


 23. Anna skriver: 19 maj, 2020

  Hej!
  Tack för att du visar olika perspektiv på amningen! Vet du eller ni andra som läser detta om effekterna är samma om man delammar eller bara ammar på natten från 6 månader och framåt ? 🙂


  1. asabea skriver: 19 maj, 2020

   Absolut! Det är ju vad rekommenderas, att börja introducera mat vid 6 månader och därmed delamma.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/amning/hur-man-kan-vara-ett-bra-stod-till-nan-som-ammar/