Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Svar på fråga om bröstpump

Halloj! Jag fick en läsarfråga som jag tänkte svara på här.

Frågan: Bröstpump?! Är det något som alla behöver? Jag har försökt läsa på om amning och fattar det som att det är ett samspel mellan hur mycket barnet ammar och hur mycket mjölk brösten producerar men är inte helt med på var en pump kommer in i bilden om man inte har behov av att spara mjölk? Är det för att öka produktionen i början om barnet inte vill/orkar/kan äta?

Annons

Svar: Finns det nåt som ALLA behöver? Jag tror inte det, och som så mycket annat som ska införskaffas inför en bebis ankomst är det svårt att veta redan innan hur det kommer bli och vad man kommer behöva, för barn är olika och saker och ting blir sällan prick som man tänkt sig. Jag upplever (inkluderar mig själv i detta) att när man väntar sitt första barn är det lätt att det blir en hets kring att allt som kan tänkas behövas måste finnas hemma flera veckor innan barnet kommer. Som att man glömmer att affärerna kommer finnas kvar även när barnet är ute.

Annons

Men för att svara på frågan, nej alla behöver inte en bröstpump. Jag personligen hade dock stor användning av den när min son var nyfödd. Några saker som en bröstpump kan vara bra för förutom att spara bröstmjölk:

  • Om du vill amma men barnet av någon anledning har svårt för det är det värdefullt att handmjölka eller pumpa för att hålla igång mjölkproduktionen och se till att barnet får i sig mjölk samt för att minska risken för mjölkstockning.
  •  Om man vill kunna flaskmata barnet med bröstmjölk.
  • Om man ammar och tänkt vara borta från sitt barn mer en några timmar de första månaderna och inte vill att brösten sprängs. Det går naturligtvis bra att handmjölka också men många upplever pump som smidigare och mer diskret i och med att mjölken samlas upp lätt.
  • Om amningen är smärtsam och man behöver avlasta men vill hålla igång mjölkproduktionen. Obs amning ska inte vara smärtsam, se till att få hjälp med att hitta problemet om amningen gör ont.
  • Om man inte vill amma men vill ge bröstmjölk.
  • Om man vill donera bröstmjölk.
  • Om man vill öka mjölkproduktionen.

Hoppas du som skrev fick svar på dig fråga. För att sammanfatta, en bröstpump kan absolut vara bra att ha men det går lika bra att vänta och se om det är nåt man har behov av, som med det mesta.

Annons

 

Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/om-mig/candy-yum-yum-pa-ogonen/