Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Slut på nattamningen!

Det är the end of an era! Jag har slutat amma på natten, en stor förändring i mitt lilla liv. Min son är alltså dryga 16 månader och vi har ammat både natt och dag fram tills nyligen. Vill mest dela med mig av det för att uppmuntra er som är i början av er amningsresa eller planerar att börja amma att göra det som känns bäst för dig och ditt barn. Man får så otroligt många råd och synpunkter om hur man matar sitt barn, hur man än väljer att göra det. Men det finns inte en sak som funkar för alla så lita på DIN instinkt om vad som är bäst för er.

Annons

Första gången jag blev uppmuntrad att sluta amma nattetid så var min son väl omkring 4 månader och under de kommande månaderna skulle jag bli uppmuntrad att sluta många gånger till. Skälen som gavs var lite olika, att det kommer bli så mycket svårare att sluta ju längre jag väntar, att det kommer skada hans tänder, han kommer inte äta på dagen, han kommer sova så mycket bättre när jag slutar etc etc. Jag tror de allra flesta av dessa synpunkter sades med välvilja och ett behov av att dela med sig av sina egna erfarenheter, jag tog inte illa upp eller så för jag känner mig rätt trygg i mina beslut när det kommer till amning. Men kom ihåg att vara lite försiktiga när ni ger (särskilt oombedda) råd till förstagångsföräldrar, det är en skör position att vara i och lätt att känna sig skuldbelagd och att man gör fel.

Annons

Som sagt så funkar olika saker för olika människor, jag vet att för många så stör nattamningen sömnen och att de därför längtar efter sluta. För oss var det inte så utan både jag och min son sov som bäst om jag ammade honom på natten, jag kunde göra det i sömnen och ligga hur som helst förutom på mage när jag ammade pga flexibla bröst hehe. Om jag inte var där så kunde han ändå sova helt ok utan amning också så min kille var inte beroende av mig för en god natts sömn. Dessutom tyckte jag det var supermysigt! Fram till för typ 2-3 månader sen när det inte var mysigt längre och han inte verkade få ro av amningen, snarare att det var ett störningsmoment som påverkade bådas nattsömn negativt, Då var det dags för oss att sluta. Jag var så nervös för hur jag skulle kunna lugna honom på natten utan bröstet för det har varit det jag har erbjudit liksom, men det har gått över förväntan! Han sover inte sådär bra som folk sa att han skulle göra men han kan somna utan en tutte i munnen vilket kändes som en omöjlighet för bara en månad sen.

Ja ja så är det med det, end of an era som sagt men vi båda känns redo. Amningen på dagen släpper vi nog inte på ett tag dock.

Annons

 

Annons

9 kommentarer till “Slut på nattamningen!”

 1. Therese skriver: 09 oktober, 2019

  Hej! Tack för att du delar med dig. Jag står också inför att sluta nattamma trots att det fungerar bra för oss än så länge. Hur gjorde ni? Har fått tips om att sova borta några nätter men det känns så hemskt? Kram!


 2. Matilda skriver: 14 oktober, 2019

  Hej! Vi har också sovit rätt bra trots nattamning, men funderar på vad jag kan erbjuda som tröst när vi slutar (i framtiden). Min son tar inte napp, snuttefilt eller använder gosedjur utan somnar helst med bröstet i munnen vilket gör att jag behöver vara nära för att ge honom trygghet (vilket inte alltid fungerar rent praktiskt ?). Använde ni er av något objekt som kan ge trygghet när inte bröstet kan? Hur introducerade ni det? Och hur slutade ni med att somna med bröstet i munnen?

  Tack för bloggen!
  /Matilda


  1. asabea skriver: 19 oktober, 2019

   Precis som din son så har min son (tyvärr!!) aldrig accepterat vare sig napp eller flaska och har inte heller blivit fäst vid något föremål. Jag va rätt orolig för hur det skulle gå att natta om honom utan amning på natten men det har som sagt gått bra, han är så stor att han kan säga ”amma!” när han vaknar på natten men då säger jag ”nej inte amma nu, nu ska vi sova” och så lägger jag ner honom igen, vi samsover så då ligger jag nära honom eller håller hans hand som tröst. Oftast går det bra, men inte alltid, ibland blir det skrik men jag försöker vara konsekvent för att inte förvirra honom. Det som peppade mig och stärkte mig i tanken att han fixar att sova utan amning är att han på förskolan gör det, där går han och lägger sig på sin plats och somnar och sover gott tydligen…


 3. Caroline skriver: 15 oktober, 2019

  Också nyfiken på hur ni gjorde. Dela gärna med dig om du vill ?


  1. asabea skriver: 19 oktober, 2019

   Jag har tyvärr inget superknep! Jag bestämde mig bara. Som jag skrev till Matilda blev jag motiverad av att han på förskolan fixar att somna av sig själv utan problem.


 4. Emma skriver: 29 oktober, 2019

  För oss (son 10,5mån) funkar det också även fast han kanske har någon trygghetsprojektet nu för han vaknar och tuttar mer än innan. Men är aldrig överdriver trött på. Dagarna trotts avbrott i sömnen. Har också flexibla bröst (lol). Skönt o höra att någon annan kör på ändå utan bvc-förmaningar. Kram


  1. asabea skriver: 29 oktober, 2019

   Ja eller hur jag känner att jag klarar mig på mycket mindre sömn än tidigare, och jag tyckte länge att amningen underlättade min sömn.


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/forlossning/att-foda-i-vatten/