Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Om att amma när man är gravid

Det händer då och då att jag får frågor om amning under graviditet och om att amma flera barn samtidigt. Jag har tänkt gör en story om det länge men det har inte blivit av. Men nu så blir det ett blogginlägg av det. Börjar med ett inlägg med svar på de vanligaste frågorna kring amning under graviditet sen kommer ett inlägg om tandemamning d.v.s amning av flera barn. Varsågoda!

Annons

 

 

Finns det risker med att amma när man är gravid?

Det finns i nuläget inga medicinska studier kring säkerheten i att amma under en graviditet. Om man har en riskgraviditet, med tex blödning, prematura värkar etc kan det vara en god idé att diskutera med ens barnmorska eller läkare kring om det är säkert att fortsätta amma i ens specifika fall. .

Finns det risk för missfall eller prematur förlossning?

Annons

När man ammar frisätts ”må-bra-hormonet” Oxytocin som är samma hormon som gör att man får starka effektiva värkar under en förlossning. Därför har vissa en oro att det ska orsaka prematura värkar om man ammar under en graviditet. Men baserat på den forskning som finns så är den oron obefogad vid en frisk lågrisk graviditet. Sammandragningarna som amningen orsakar liknar de som sker spontant under hela graviditeten och de man kan känna efter sex tex.

 

 

Kommer amningen påverka näringenstillförseln till mig eller mitt ofödda barn?

Om den gravida är undernärd så kan det vara för tärande på reserverna att amma under en graviditet. Men är man frisk och hyffsat välnärd är det i regel inga problem så länge man svarar på sin egen hunger och törst och går upp i vikt som man ska under graviditeten.

Om den gravida är anemisk, vegan eller har svårigheter att gå upp i vikt så rekommenderas dietistkontakt för särskilda kostråd.

 

Annons

Hur påverkas mjölken för mitt stora barn?

Bröstmjölken är säker för ditt stora barn att få i sig även när du är gravid. WHO rekommenderar amning upp till två år (och längre om man önskar) bland annat för de fördelar mjölken innebär för barnets hälsa. Mjölkproduktionen kan dock minska under en graviditet vilket innebär att ditt stora barn får i sig mindre mjölk och kan göra att en del barn självmant väljer att sluta amma. Om barnet är mindre än 1 år rekommenderas ersättning som komplement.

Många upplever den minskade mjölkproduktion i mitten av graviditeten, oavsett om de intensifierar amningen eller inte. Men upp till 30% upplever ingen minskad mjölkproduktion alls. Mjölktillgången kan också öka i slutet av graviditeten när produktionen av råmjölk kickar igång.

Under graviditetens gång ändras den mogna mjölken gradvis till råmjölk, men ditt stora barn kan inte ta slut på råmjölken som är det man har i brösten direkt efter förlossning. Däremot när din bebis är född finns råmjölken bara kvar i några dagar tills den mogna mjölken kommer igen.

En del barn väljer att sluta amma när mjölken ändrar karaktär.

 

 

Annons

Vilka nackdelar finns med att amma under en graviditet?

Ömma bröstvårtor pga hormonella faktorer under graviditeten kan göra att amningen blir besvärlig för vissa.

Hos vissa orsakar amning illamående och det kan det kan för vissa som redan har graviditetsillamående göra det värre.

Vissa får obehagskänslor av amning under en graviditet.

 

 

Undrar ni mer om det här ämnet är det bara att fråga det vet ni! Och har ni egna erfarenheter dela gärna med er ????

 

Annons

Referenser/Läs mer

Adventures in Tandem Nursing (2003) skriven av Hilary Flower

2 kommentarer till “Om att amma när man är gravid”

  1. Linnea skriver: 25 januari, 2020

    Spännande! Jag ammar min 2,5åring och är gravid i vecka 28! Mjölken försvann men ungen är inte helt redo att sluta än, vi ammar kanske 2 gånger per dygn. Jag hade gärna slutat helt pga hade såå ont i tuttarna i början, det var riktigt jobbigt. Nu är det okej igen så jag har inte orkat ta tag i de sista tillfällena. Mjölken försvann ganska tidigt men inget han verkar bry sig alls om!

    Jag ser ganska stora fördelar om vi lyckas amma ända tills nästa bebbe tänker komma ut(april) så därför känns det värt att kämpa på sista tiden nu ☺️


    1. asabea skriver: 27 januari, 2020

      Åh berätta vilka fördelar du ser? Hagberg i valet och kvalet om jag ska försöka sluta innan nästa bebis eller ej.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/forsta-natten-utan-barn/