Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Mjölkproduktion! Hur funkar det?

En av mina absoluta favoritstories från min Instagram är den om mjölkproduktion. Amning är ju lite av min hjärtefråga och en sak jag förundras över är hur vanligt det är med ammande personer som tror att de har otillräckligt med mjölk. På mitt jobb på BB hör jag nästan dagligen kvinnor som precis fött barn ifrågasätta om de har tillräckligt med mjölk. Jag har funderat på om det finns nåt mönster i vilka de här kvinnorna är som har svårt att tro på att deras kropp kan producera den mjölk som behövs för deras barn. Jag har tänkt att det kanske handlar om utbildning, om ålder eller om kulturella faktorer, men jag kan inte kunnat hitta nåt sånt mönster. Uppfattningen om att man har för lite mjölk verkar oberoende av mammans ålder, etnicitet, kultur eller antal barn hon ammat tidigare. Jag undrar verkligen varför det är så. Är det nåt nytt som kommit för att vi moderna kvinnor har en bristande tillit till vår kropp eller har ammande kvinnor tänkt så här i alla tider? Handlar det om bristande information från mödravården? Eller bristande stöd och pepp från närstående? Undra om nån gjort en studie om det här, det måste jag genast kolla upp!

Annons

 

Delar min story om mjölkproduktion här nere så länge!

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

 

Puss och kram!

4 kommentarer till “Mjölkproduktion! Hur funkar det?”

 1. Anna skriver: 18 juni, 2019

  Tack för att du är så pedagogisk, du gör skillnad ❤️ Väntar mitt andra barn i oktober, med första fungerade amningen inte så bra, vet fortfarande inte riktigt varför, och vi började tidigt med ersättning (vilket fungerade jättebra!) men vill så gärna få till amningen denna gång och fick lite bättre självförtroende av detta inlägg! Har du något tips på läsning för att förbereda mig ännu mer? Har även tänkt gå amningskurs men vill gärna ha någon litteratur att kunna återkomma till ☺️ Ha en jätteskön semester! ❤️


  1. asabea skriver: 19 juni, 2019

   Ny bebis nya möjligheter! Hoppas det kommer gå lättare den här gången. Jag kan tipsa om böckerna Amning i vardagen och Amning i nöd och lust ?


 2. Moa skriver: 20 juni, 2019

  Jag ammar mitt andra barn nu och jag håller med dig. Jag har hört av flera äldre kvinnor, i min mammas ålder men även en generation över det, att de inte kunnat amma pga för lite mjölk. En teori jag har, för just deras upplevelse av för lite mjölk har jag bla baserat på ett samtal med en kvinna i min mamma ålder. Hon fick direktiven från sjukvården (bb/mödravården) att amma var 4e timme. Ingen mellan dessa timmar skulle det ammas, vilket jag då tänker bidrar till att produktionen inte motsvarar barnets behov av mängd mjölk, eller är jag ute och cyklar? Jag tror också att okunskap kan ha bidragit till att de kvinnor jag pratat med upplevt att de haft för litemjölk t.ex att bebis i perioder vill amma oftare, att de ofta vill ligga vid bröstet, ammar länge osv. Jag kan förstå att man kan tolka dessa saker till att det skulle finnas för lite mjölk. Eller att en gnällig/ledsen bebis skulle vara = en hungrig bebis. Därför tycker jag att det är så bra det du gör, att ger information på ett lättillgängligt sätt för vår generations ammande kvinnor ❤


  1. asabea skriver: 21 juni, 2019

   Jag tror du har helt rätt!


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/veckan-som-gatt/veckan-som-gatt-i-bilder/