Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Mina bröst känns tomma, har mjölken sinat?

Häromdagen skrev en person till mig och var orolig att hennes mjölk hade sinat eftersom hennes barn som var några veckor gammalt ville amma väldigt frekvent och hennes bröst kändes mjuka och tomma. Jag ville skriva lite om den oron eftersom jag så ofta får liknande frågor. 

Som jag skrivit om tidigare så är oro kring för låg mjölkproduktion otroligt vanligt har jag märkt. Kolla gärna mitt inlägg om mjölkproduktion om du inte redan gjort det. Det börjar redan hos dem jag möter på BB när bebisarna bara är några timmar gamla och verkar fortsätta även efter en relativt lång tids fungerande amning. Jag tycker det är så intressant, jag har mina teorier om varför oron kring tillräcklig mjölkproduktion verkar va så utbredd men jag hade velat göra en studie om det!

 

Annons
När min son var nån vecka gammal och brösten höll på att sprängas. På bilden är min systerdotter inte min son som vissa trött lol.
Annons

 

Hur som helst, det är inte det jag tänkte beröra nu utan jag tänkte ta upp frågan om bröst som känns tomma innebär att mjölken håller på sina.

Jo! Kan först kort nämna nåt om den andra vanliga oron denna person hade, nämligen att barnet ville amma så frekvent. Det är normalt! Att spädbarn vill somna med tutte i munnen, att de vill amma nästan hela tiden är helt normalt. Förklaringen är att de växer så det knakar och att amningen är så mycket mer än mat, det är trygghet, trött, närhet, lugn, lite dricka, mellis, middag, ah ni fattar. Att deras amningsbehov förändras är också normalt och beror på att de utvecklas. Så.

 

Annons

 

Okej, nu, ”tomma” bröst. Många som ammar upplever efter ett par månaders amning att brösten inte längre känns lika fulla, de läcker inte och känns nästan tomma, och då kan en oro lätt uppstå att mjölken sinat. Men det är helt normalt för brösten att mjukna efter en tid, det handlar om att mjölkproduktionen anpassat sig efter barnets behov. Den där överfulla, spända känslan, när man vaknar i en pöl av mjölk varje natt är alltså inte så som det kommer vara under hela amningstiden för de allra flesta. Mjölkproduktionen brukar normalt stabilisera sig när barnet är 6-12 veckor gammal och det kan märkas genom att brösten inte känns lika fulla, eller nästan tomma (bortsett från om man går ovanligt länge utan att amma), det kan komma mindre mjölk när man pumpar och många slutar läcka mjölk. Allt detta är normalt och betyder inte att mjölken sinar utan att din kropp har förstått hur mycket mjölk den ska producera.

Om barnet verkar extra ivrigt vid bröstet och vill amma mer än vanligt kan det ofta handla om en ökningsperiod där barnet ”beställer” mer mjölk. För ni vet; ju oftare brösten töms desto mer mjölk produceras.

Annons

 

Här har jag ammat ett tag och brösten känns och ser numera jämt tomma ut…

 

Jag har förstått att många inte vet att det här är en helt normal fas i amningen och tyvärr kan det leda till att man avslutar amningen i tron att ens barn inte får i sig tillräckligt.

Annons

Säkra tecken på att barnet får i sig tillräckligt är att den ammar regelbundet, kissar flera gånger per dag och går upp i vikt som den ska.

8 kommentarer till “Mina bröst känns tomma, har mjölken sinat?”

 1. Julia skriver: 08 juli, 2019

  Bra och informativt inlägg! Tack!! Jag längtar tills mima bröst anpassat sig o lugnar ner sig. Ska hålla detta i åtanke då så att jag inte blir orolig för för lite mjölk. Men jag måste bara fråga… inte är din son bara någon vecka gammal på första bilden?! Han sitter ju liksom på din höft och håller huvudet helt själv! O blicken rakt in i kameran! Min fyra veckors är inte ens i närheten av det där.


  1. asabea skriver: 11 juli, 2019

   Haha, nej alltså hon jag håller är min systerdotter som där var 1.5 år. Men min son var någon vecka då 🙂


 2. Johanna skriver: 09 juli, 2019

  Så bra att läsa och veta! Stor igenkänning!


 3. Elin skriver: 09 juli, 2019

  Är så glad att du har skaffat blogg! Jag är i vecka 25 med mitt första barn och är så taggad på att amma. Det känns otroligt tryggt att jag har bestämt mig för att lita på min kropp och dess förmåga trots att jag sett på nära håll hur påfrestande amning kan vara.


  1. asabea skriver: 11 juli, 2019

   Ja, va fint!! Inställningen gör mycket tror jag ❤️


 4. Rebecca skriver: 09 juli, 2019

  Hej! Tack för en fantastisk blogg och dina inlägg på Insta! Har lusläst det mesta som handlar om förlossning och amning eftersom jag själv fick en dotter för exakt 1 månad sedan idag.
  Därför vill jag fråga dig om en sak då du besitter så mycket kunskap och erfarenheter och jag håller med om precis allt du skriver med egna teorier och så vidare.
  Amningen med dottern har hittills funkat exemplariskt (ta i trä) och jag hoppas verkligen att det kommer fortsätta rulla på då jag verkligen önskar helamma ett par månader! Är mitt andra barn men första föddes alldeles för tidigt för att orka suga och min mentala hälsa gjorde det omöjligt att orka pumpa tills han blev tillräckligt stark för att kunna amma.
  Hur som helst. Mina bröst och speciellt bröstvårtorna har börjat ila. De har varit känsliga hela tiden då det självklart är ny påfrestning för dem och jag fick någon blåsa i början och så men som har gått över. Min dotter har velat suga frekvent enda från dag 1 och jag har som du beskrivit tänkt att det är normalt och en övergångsperiod tills hon är nöjdare och mjölken har anpassat sig efter behovet. Jag har låtit henne suga så mycket jag orkat trots att mycket har handlat om trygghet för henne.
  Det jag upptäckt är att hon har vit beläggning på tungan och eftersom jag känner ilningar i bröstvårtorna så blir jag lite nojig över att det kan vara en början till svampinfektion om det är så att hon har torsk? Jag vet som sagt inte om brösten ännu inte är härdade och känsliga för minsta lilla vindpust eller om jag fryser så ilar det till obehagligt och gör ont ibland. Vad tror du och vad skulle du råda mig att göra? Är så rädd att få problem och är därav rädd om mina bröst så vill ligga steget före om du förstår vad jag menar!
  Är det normalt att ha superkänsliga bröstvårtor till en början?


  1. asabea skriver: 11 juli, 2019

   Hej!! Svårt att göra en bedömning utan att se och veta mer men jag kan spekulera och det låter som att du kanske har fått svamp på brösten och att det är därför det ilar. Men då gör det ofta ont och/eller kliar även mellan amningar. Jag tycker du ska kontakta BVC, MVC eller helst en amningsmottagning så att de kan göra en ordentlig bedömning.


 5. Sockerapplet skriver: 16 september, 2019

  Tipsade precis om detta inlägg i en amningsgrupp! Jag hade själv blivit orolig om jag inte läst detta inlägg tidigare 😀


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/hur-jag-haller-koll-pa-mitt-barns-utvecklingssteg/