Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Läsarfråga om att återuppta amningen

Hej. Jag har följt dig ett tag på instagram och kom av en slump in på ett blogginlägg ang att få igång mjölkproduktionen efter ett långt uppehåll.

Jag ammade min bebis till två månader, väldigt bökigt men för kort läpp- och tungband. Det klipptes men han var närmast hysterisk vid bröstet kommande dagarna och valde då att ge ersättning så han skulle få i sig ordentligt osv osv. Sen fick vi börja med mjölkproteinfri ersättning.

Annons

Han blev 10 veckor igår och jag vill så gärna ta upp amningen igen. Är det för sent? Jag använde amningsnapp. Köpte hem tillmatningsset men försökte bara en gång, det var närmast omöjligt att få till det. Jag börjar med Mp fri kost imorgon och vet att de tar ett tag för det att försvinna.

Annons

Ammande förra barnet i ett år innan mjölken sinade pga graviditeten med lillen och jag älskade varje minut så det är en enorm sorg att det inte går nu.

Svar: Det är inte försent. De 6 första veckorna efter förlossning anses viktigast för etablering av mjölkproduktion och särskilt med tanke på att du haft en etablerad amning med ditt äldsta barn så har du väldigt goda förutsättningar att få upp produktionen igen.

Kolla gärna min story om mjölkproduktion, finns bland mina höjdpunkter på Instagram. Grunden ligger i – ju oftare brösten töms desto mer mjölk produceras. Det är ju det som behövs nu; att dels få igång mjölkproduktionen (så hoppas vi han svarar bra på Mp fri kost) och att få honom att vilja ta bröstet igen, helst utan amningsnapp. Vill han inte amma nu så handmjölka eller använd bröstpump för att tömma.

Annons

Om han blir hysterisk vid bröstet skulle jag satsa på amning för mys snarare än mat först och främst. Ha honom nära bröstet så mycket som möjligt, gärna hud mot hud, utan någon press att amma. Bara för att han ska bli bekant med den platsen igen, utan några krav. Så småningom kanske han själv söker sig till bröstet. Försök erbjuda bröstet som tröst och mys, tex inför läggning när han är lire lagom trött eller efter en mindre måltid. Men vill han inte så avbryt och försök en annan gång. Testa att variera ställningar fö att se om det är nåt han föredrar, liggande på sida brukar vara poppis bland de flesta bebisar. DU kan även testa att amma i rörelse, tex studsande på pilatesboll om du har en sån, i sjal eller med barnet gungande i armarna, det brukar ge en lugnande effekt som underlättar amningen.

Beroende på hur mycket mjölk du får ut med pump så kan du börja byta ut några mål med ersättning till bröstmjölk. Bröstmjölken bryts ner i magen snabbare än ersättning vilket inte håller barnet mätt lika länge vilket ger fler chanser till amning. På så sätt är du en bit på vägen i att hjälpa mjölkproduktionen möta efterfrågan också. Successivt kan du försöka byta ut alltfler mål av ersättning med urpumpad bröstmjölk eller amning. Synd att tillmatningssetet inte funkade. Kanske du kan boka in ett videosamtal med Amningshjälpen eller AMSAK t.ex. för att få hjälp med det? Då kan de även hjälpa dig med amningstekniken, förhoppningsvis kan din son amma utan amningsnappen nu. Eftersom du haft en fungerande amning med Digg första barn har du säkert koll på teknik men det är aldrig fel att få tips från en expert.

Stort lycka till!
Annons

Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/firade-min-hoggravida-bastis/