Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Illamående under amning

Halloj!

 

Jag blev ombedd av en person på Instagram att skriva nåt om illamående associerat med amning, så här kommer det!

 

Annons

Att må illa i samband med amning är inte ett supervanligt problem men en del ammande personer upplever det framförallt under de första två månaderna av barnets liv. För vissa pågår det tyvärr längre än så och om man plötsligt mår illa efter att ha ammat länge så kan det vara en god idé att utesluta andra orsaker som graviditet till exempel.

Annons

Det kommer kanske inte helt oväntat att det här inte är ett särskilt utforskat område men man tror att illamående i samband med utdrivningsreflexen, alltså när mjölken rinner till, vid amning är associerat till utsöndringen av oxytocin och att vissa personer är mer känsliga för det. Det är ju ett mångfascetterat hormon som inte bara behövs för att få effektiva värkar under förlossning och sen få igång mjölkproduktionen utan det är också kopplar till magen och tarmen bl.a. genom att öka magsmältningen.

Ofta liknas illamåendet associerat med amning till illamåendet man kan känna under en graviditet eller vid lågt blodsocker dvs att den kommer i vågor och att man samtidigt kan få huvudvärk och vilja äta. Det kan vara hjälpsamt att behandla illamåendet på samma sätt som man gör vid de tillfällena också, dvs inte låta blodsockret sjunka för lågt, äta regelbundet och gärna precis innan eller under amningen. Man kan med fördel välja något lite smaklöst och rikt på kolhydrater som en skorpa till exempel. En annan hjälpsam sak kan vara att se till att man inte är undervätskad, det i sig kan orsaka illamående och när man helammar behöver man dricka betydligt mer än annars. Sömnbrist hjälper sällan illamåendet heller och jag vet att det kan vara svårt att åtgärda med en nyfödd men det kan vara värt att ha i åtanke att man försöker pritoritera sömnen så gott det går.

Annons

Så att dricka, äta och sova ofta är mina bästa tips… önskar jag hade bättre tips än så men det kan man komma långt på och ni kan trösta er med att det OFTAST går över efter ett par månader.

4 kommentarer till “Illamående under amning”

 1. Patricia skriver: 01 april, 2020

  Tack Asabea för att du tog upp detta!
  Jag kände mig väldigt illamående när jag ammade mitt första barn och alla barnmorskor jag nämnde det till tyckte det var konstigt och kunde inte riktigt förklara varför jag kände så. Det försvann efter någon månad eller två. Nu känner jag likadant när jag ammar min son. Ett stort glas vatten sänker jag vid varje amningstillfälle men ska tänka på dina andra tips om att sova och äta mer regelbundet ??? Tack igen/Patricia


 2. Klarast.rich-port.se skriver: 02 april, 2020

  Intressant verkligen! Själv snurrade det alltid till i huvudet precis under utdrivningsskedet.


 3. Anonym skriver: 02 april, 2020

  Hej hej! Jag och min kille satte oss för att kolla några av alla youtubelänkar som barnmorskan skickade med mig hem istället för alla inställda föreläsningar. Men så fick vi syn på din föreläsning som vi tittade på istället. Du ska verkligen ha ett jättestort tack! Det var en så bra grund för att förstå förloppet. Jag känner mig väldigt upplyst. Sånt hjältedåd att kunna se och fylla behovet. Mvh en trots allt ganska lugn gravid förstföderska.


  1. asabea skriver: 04 april, 2020

   Åh va glad jag blir!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/sondag/