Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Hur man kan vara ett bra stöd till nån som ammar

Apropå det jag skrev i förra inlägget om vilken stor roll min man har spelat i att jag har fortsatt amma så tänkte jag ge några tips på hur jag tycker man som partner och närstående kan stötta en person som önskar amma:

Ge beröm. När det går bra berätta vilket bra jobb hon gör. När det är svårt ge beröm för hur stark hon är som orkar försöka och uppmuntra henne att det kommer att gå bra tillslut.

Annons

Stå upp för henne om det kommer oönskade kommentarer från omgivningen om att hon ammar för mycket, för lite, på fel sätt eller vad det nu kan vara. Visa att du tror på hennes förmåga.

Var behjälplig. Om man helammar så är de första månaderna intensiva med ofta väldigt tät amning, var behjälplig med allt hon behöver när hon är ”låst” av att amma.

Erbjud dig att ta barnet så hon kan få vila eller bara få en stund för sig själv, förslagsvis på morgonen när många nyfödda är rätt så nöjda jämfört med eftermiddagen/kvällen då många vill äta väldigt tätt och generellt är svårare att trösta. Om man har ett barn som helst vill vara nära bröstet hela tiden så kan man testa att bära barnet i sjal och gå runt med barnet efter att den har ätit och bytt blöja och inte är alltför trött.

Hjälp henne få i sig ordentligt med vätska och närig så att hon orkar upprätthålla en mjölkproduktion utan att det resulterar i näringsbrist för henne själv.

Läs på om amning innan barnet kommer! Var en källa till kunskap så du vet hur du rent praktiskt kan hjälpa till tex med handmjölkning, för att hjälpa barnet få ett stort tag om bröstet, kunna föreslå olika amningspositioner, vad man kan göra vid mjölkstockning eller om amningen gör ont. Visa intresse helt enkelt! Men kom ihåg att amning kan vara väldigt känsligt så ge råd med varsamhet och undvik kritik.

Annons

Lika viktigt är det att stötta en som väljer att sluta amma och inte skuldbelägga kring det.

Om ni har några fler tips kring hur man som partner och närstående kan stötta en som ammar skriv det i kommentarerna!

 

Annons

Annons

Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/amning/att-amma-lange/