Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Hur det går att amma två barn

Det var ju inte helt planerat men nu blev det så att jag tandemammar, alltså ammar två barn. Skrivit lite svar på vanliga frågor om tandemamning  här för den som är nyfiken.

Jag har fått några frågor om hur just jag tycker att det funkar och jag måste säga att jag tycker det funkar förvånansvärt bra ändå. I slutet av graviditeten upplevde jag vid några tillfällen amningsaversion vilket fick mig att undra om jag skulle orka/vilja amma båda två. Men nu när jag inte är gravid är de känslorna borta, vilket är så skönt, mina bröst är inte lika känsliga heller vilket underlättar massor.

Annons

Det som gör att det inte är så jobbigt är att min stora accepterar när jag inte vill att han ammar. Alltså ibland när han frågar har jag inte lust och då säger jag nej inte nu och han tycker det är okej. Jag ammar honom kanske 2-3 gånger per dag på sin höjd. Alltid innan läggning, det är liksom vår stund där vi läser böcker, busar lite och avslutar med amning. Även där orkar jag inte amma hur länge som helst utan säger efter ett tag att det räcker och det accepterar han. Då vill han att jag klappar eller sjunger istället. Sen kanske vi ammar i badet på kvällen och om han är ledsen. Ibland vill han även amma tillsammans med lillebror en stund.

Annons

För mig känns det som att det hjälper till att underlätta omställningen till att få en lillebror och stärker syskonens gemenskap. Det är väldigt fint känner jag och faktiskt inte jobbigt alls.

Eller jo det kan faktiskt vara jobbigt på så sätt att det är tufft att sticka ut från normen ibland. Att amma förbi bebistiden och dessutom amma två barn är ju inte vanligt i Sverige och inget man direkt ser andra göra och även fast jag jobbar för att normalisera amning i olika former och är väldigt öppen med hur jag gör så kan den ändå ta emot för mig att amma i offentliga sammanhang. Ibland gör jag det men ibland säger jag nej till stora, att han får vänta tills vi kommer hem, för jag tänker på vad folk ska tycka. Jag är ledsen att jag inte är modigare än så men det är svårt att sticka ut ibland och det är sårande att få, eller uppleva att man får, dömande kanske till och med äcklande blickar på sig när man delar vad som ska vara en fin stund med sitt barn.

Annons

8 kommentarer till “Hur det går att amma två barn”

 1. Frida skriver: 12 september, 2020

  Tack för att du skriver så bra och delar med dig om dina upplevelser. Det gör nog mer skillnad än vad du kanske tror. Jag ammade min äldsta i 13 mån och fick under de sista månaderna ofta höra ”oj, fortfarande!”. Det påverkade tyvärr mig att sluta tidigare än vad jag ville. Med min andra, nu 10 mån, har jag helt stängt av åsikter ang. amning från alla utom mig och min bebis. Tänker amma henne tills VI bestämmer oss för att sluta. För min del får det gärna dröja läääänge till.


 2. Lisa skriver: 12 september, 2020

  Gud vad fint det här var. Jag ammar min son som passerat 2,5 år – och det var inte alls min tanke. Ett år hade jag tänkt (varför man nu ens ska behöva göra det?). Att amma vidare har varit det smidigaste för oss men jag undviker verkligen att berätta om det och är så obekväm med att ”sticka ut”. Jag uppskattar att du pratar om det, det gör även mig (och säkert många andra) modigare i det hela. Stor kram.


 3. M skriver: 13 september, 2020

  Vill bara säga att du är grym och min ”amningsförebild”. Min dotter är bara 10 månader men jag har redan fått kommentarer (från BVC, familjemedlemmar och vänner) om att jag fortfarande ammar… Brukar alltid tänka på dig och läsa om dina blogginlägg om amning med jämna mellanrum för att inte bli så påverkad av andras åsikter. Så tack för att du vågar/orkar stå ut från normen, det gör skillnad ?


 4. Anna skriver: 13 september, 2020

  Ja heja dig! Du är en sån förebild och inspirerar verkligen. Nu är min bebis bara 10 månader men drömmen är verkligen att amma tills vi båda känner oss klara. Det är helt absurt att folk bryr sig så.


 5. Klara skriver: 15 september, 2020

  Ja jag håller med heja dig!!! Ammade i 15 mån men tyckte det var väldigt jobbigt att amma ute bland folk, tyckte bara det kändes ok med min familj. Tycker amning är så fint och har 0 problem med offentlig amning men kände mig väldigt obekväm och utsatt, rädd att få blickar och kommentarer. Så jävla trist att man ska behöva ens tänka så!


 6. Julia skriver: 21 september, 2020

  Kollade din story om att klä sig och sitt barn när man bär och jag måste säga att jag inte får till det så himla bra. Min bebis och jag blir så otroligt varma där vi ligger mot varandra, men så blir hon kall på typ kinden (som inte är mot min kropp) och benen + fötterna. Och alltså vi SVETTAS där vi är hud mot hud eller vi har ett tunt klädesplagg emellan. Det är även så jag märker att min bebis blir obekväm efter ett tag när hon är i sjalen eller allmänt ligger på mig för vi blir för varma. Och kan då säga att jag typ haft en bomullsbody på henne och bara amningsbh eller en t-shirt på mig själv.

  Ha en fantastisk vecka! Du är BÄST!!!


  1. asabea skriver: 25 september, 2020

   Åh är det sant, va jobbigt. Vilken sjal använder du?


   1. Julia skriver: 25 september, 2020

    Jag använder en trikåsjal av bambu som jag köpte just för att det stod att den var bra att reglera temperatur. Finns det bättre alternativ?


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/det-standigt-daliga-samvetet/