Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Colostrum: det flytande guldet!

Hallå låt oss prata lite om colostrum, den magiska mjölken som också kallas för råmjölk! Som jag tjatar om detta dagarna ut på jobbet haha!

 

Vad är colostrum och vad är det bra för?

Colostrum bildas i mitten av graviditeten och finns i regel kvar i 2-5 dagar efter förlossning, innan den mogna mjölken rinner till.

Annons

Den är otroligt näringsrik och perfekt sammanställd för det individuella barnet. Just för att den innehåller så mycket nyttigt för ett nyfött barn så kan man överväga att ge en del av sin colostrum till barnet via handmjölkning/pumpning även om det är så att man inte önskar amma. Eftersom mjölken är så näringsrik behövs det endast små mängder för att ett friskt fullgånget barn ska klara sig enbart på colostrum de första dagarna i livet, första dygnet handlar det om någon tesked per mål.

Annons
Bara några droppar colostrum innehåller mängder med näring

 

Vad innehåller det?

Två tredjedelar av colostrum består av vita blodkroppar som skyddar mot infektioner och bidrar till att stärka barnets immunförsvar. De här vita blodkropparna bildar antikroppar som verkar neutraliserande mot virus och bakterier och hjälper mot magproblem inte minst.

Annons

Colostrum är också lite laxerande och hjälper barnet bajsa vilket bland annat minskar risk för gulsot, som du kan läsa mer om här!

Colostrum innehåller också vitamin A som är viktigt för barnets syn och hjälper till att hålla huden frisk. Barn föds ofta med en liten brist på vitamin A. Det är också rikt på magnesium som är bra för skelett och hjärtat samt zink som bidrar till hjärnans utveckling. Colostrum innehåller fyra gånger så mycket zink som mogen mjölk!

Colostrum varierar i färg från gul till genomskinlig. Den gula färgen kommer från Vitamin A och karotenoider.

 

Mer om colostrum!

Colostrum liknar fostervattnet som barnet har svalt när den är i magen vilket underlättar barnets omställning till livet utanför magen.

Annons

Colostrum produceras bara en kort tid, efter 2-5 dagar rinner den mogna mjölken till, då börjar brösten kännas större, spända och mängderna mjölk ökar markant. Läs mer om mjölkproduktion här!

Just nu håller SÖS på med ett projekt som heter Bröstmjölk från start där målet är att möjliggöra för framförallt prematura och sjuka barn att få mammans colostrum direkt efter födseln (redan inom en timme är ambitionen), för man vet vilka enorma fördelar bara en pytteliten mängd colostrum kan innebära inte minst för sköra barn. Är väldigt pepp på det initiativet!

Innan den mogna mjölken rinner till känns brösten inte fulla och många är osäkra på om de har tillräckligt med mjölk

 

Tips från mig till alla gravida

Jag rekommenderar gravida med en frisk normal graviditet (övriga bör rådgöra med sin barnmorska först) att öva på handmjölkning redan i sen (fullgången) graviditet, mest för att få in tekniken. Efter förlossningen, särskilt om barnet inte suger på båda bröst inom de två första timmarna så är det jättebra för mjölkproduktionen om man kommer igång att stimulera brösten och ge det som man får ut till ens barn. Forskning har visat att tidig stimulering inom de första 1-6 timmarna (det är dock aldrig för sent att börja!) påskyndar och ökar mjölkproduktionen både kortsiktigt och långsiktigt.

Annons

Barnet kan få mjölken via sked, på fingret eller genom att slicka upp det direkt från bröstet, barnet behöver inte vara vaken för att få colostrum och behöver inte heller svälja det då det sugs upp av slemhinnan i munnen och går direkt ut i blodbanan. Om du stimulerar och det inte kommer någon mjölk är det ingen fara, stimuleringen i sig gör ändå nytta och du tjänar ändå på att fortsätta, det betyder INTE att du inte har mjölk. Vi på mitt jobb rekommenderar regelbunden stimulering, cirka 5 min på varje bröst varannan timme tills dess att barnet kommit igång och suger regelbundet dvs minst var tredje timme.

Om du vill lära dig handmjölka fråga din barnmorska eller kolla in babybaby.se eller min Instagram under den sparade höjdpunkten ”Amning”.

2 kommentarer till “Colostrum: det flytande guldet!”

  1. Clara skriver: 18 oktober, 2019

    1177 har en bra sida om handmjölkning som vi tipsar om på BB i Göteborg!


    1. asabea skriver: 19 oktober, 2019

      Bra tips!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/babywearing-festival/