Jag spenderade en natt utan barn för första gången sen lilla O föddes. Jag ammar ju annars både natt och dag och behövde därför handmjölka det ett par gånger när brösten spände. När jag kom hem så sov O så jag handmjölkade i första bästa skål. Skålen var vit så jag kunde tydligt se mjölkens färg, den var blå. Jag har aldrig sett det så tydligt tidigare. Men mindes att jag läst att förmjölken kan vara lätt blå eller klar i färgen. Detta ledde in mig på för- och eftermjölk (foremilk and hindmilk på engelska). Kom på att jag vill skriva ett inlägg om det så här kommer det. Om du vill läsa mer om olika färger bröstmjölken kan ha och vad det beror på så kan du göra det här hos verywell. Bild från verywellfamily.comFörmjölk och eftermjölk Förmjölk är den mjölk som finns längst fram i brösten. Den som barnet får i början av amningen. Eftermjölk finns lagrat längst bak i brösten. Som barnet får i slutet av amningen. Övergång från förmjölk till eftermjölk sker gradvis och det varierar från person till person och mellan amningstillfällen hos en enskild individ.Brösten producerar bara en typ av mjölk Brösten producerar bara en typ av mjölk men på grund av hur hur mjölkutsläppet ser ut så är mängden fett som följer med ut ur brösten olika beroende på hur ofta och länge man ammar. När mjölken produceras i brösten alveoler, en bit in i brösten, så ansamlar sig fettet i den producerade mjölken i alveolernas väggar. När bröstmjölken successivt fylls på mellan amningar så ansamlar sig mer och mer fett, längre bak i brösten medans mer mjölk kommer närmre bröstvårtan, längre fram i brösten. Så ju längre tid det går mellan amningar desto fett är det i den första mjölken barnet får. Skillnaderna är dock inte enorma och överlag har bröstmjölk en relativt hög fettkoncentration. Men det kan vara värt att känna till att det finns en viss skillnad om man önskar att barnet får i sig så fettrik mjölk som möjligt. Mjölken är som fetast ju mindre mjöl som finns lagrat i bröstet dvs ju oftare man ammar/pumpar/handmjölkar. Därför finns det ett värde i att låta barnet avsluta amningen på ett bröst först innan man byter bröst om man vill att barnet får i sig så det mjölk som möjligt.Under amningens (eller hur man nu tömmer brösten) gång så släpper successivt det ansamlade fettet ur alveolerna och färdas ner genom mjölkgångarna not bröstvårtan. Så ju längre man ammar desto mer fett hinner ”lossna”. Det sker alltså gradvis och man kan inte säga att HÄR börjar eftermjölken. Hur länge man behöver amma för att få ut den fetare mjölken går inte heller att ge ett generellt svar på utan det är olika från person till person och från barn till barn hur lång tid det tar att tömma bröstet. Jag skriver ”tömma” bröstet men bröstet blir aldrig helt tomt på mjölk om man fortsätter amma utan mjölkproduktionen pågår hela tiden. Ju mer mjölk som kommer ut ur bröstet desto mer produceras. Vill man hålla igång en mjölkproduktion ska man alltså inte bunkra utan låta mjölken flöda. Tipsar om Sagogrynets blogg om ni vill läsa mer om förmjölk och eftermjölk eller generellt om amning.