Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Att sluta nattamma, hur gör man egentligen?

Nu känns det verkligen som vi är på slutet av vår amningsresa och det känns både vemodigt och skönt. Vemodigt för att det är snart slut på någonting som har varit den finaste upplevelsen jag haft i livet. Skönt för att mina bröst har blivit så in i helvete ömma under graviditeten och det ofta är smärtsamt att amma. Också väldigt skönt att det här avslutet sker på min sons villkor och initiativ, precis så som jag ville ha det och var orolig att det inte skulle bli. Jag har aldrig velat tvinga honom att sluta amma nämligen.

Annons

Den enda gången jag har satt några restriktioner kring amningen är när jag slutade nattamma när han var cirka 15 månader gammal. Bortsett från det har jag i princip ammat helt fritt ”on demand” så att säga. Jag nämnde det i samband med en frågestund på Instagram häromdagen och det var många som skrev till mig och önskade tips om hur man kan sluta amma på natten.

Tyvärr har jag inget supertips guys och jag tycker det är viktigt att poängtera att alla barn och ammande personer är olika så en sak passar inte för alla. Men jag kan berätta hur jag gjorde.

 

Som sagt har jag ammat fritt och det är i linje med hur jag är som förälder i övrigt, jag känner ingen stress med att min son ska bli självständig och skiljas från mig, det får han göra i sin takt. Därför har jag extremt svårt för olika metoder där man t.ex. ska lära små bebisar att sova genom att låta dem skrika sig till söms tills de förstår att deras skrik inte får nåt gehör. Med det sagt så var det inte smärtfritt att sluta amma på natten och min son gjorde ordentligt motstånd och grät och skrek för att försöka få det han ville ha: tutten! Så det var inte ett helt lätt beslut för mig.

Annons

 

Jag gjorde först flera halvdana försök men gav vika just av den anledningen, att jag tyckte det var svårt att inte ge honom det han ville ha. Ibland gav jag upp för jag helt enkelt ville att det skulle bli tyst så vi alla fick sova. Men den gången det funkade var när jag verkligen bestämt mig till 100% och var konsekvent.

 

Jag bestämde mig för att sluta för att vare sig jag eller han sov bra när han ammade på natten. Jag var övertygad att det var det bästa för oss båda att sluta helt enkelt. Jag hade inget emot att nattamma när det gav honom ro men kring 14 månader fick han ingen ro längre utan ville byta från ett bröst till ett annat stup i kvarten och kunde sällan somna om av bröstet. Så jag bestämde mig och när jag väl kunde luta mig mot att det var för hans skull så lyckades jag hålla det.

 

Det var ett par eller tre nätter som var ordentligt tuffa med mycket skrik och protester, därefter lugnade det sig och han sov direkt bättre, med ett par bakslag då och då. Nu sover han i princip hela natten.

Annons

Eftersom min son var rätt stor och kunde förstå vad jag sa så upprepade jag mantrat ”Inte amma nu, på natten sover vi” varje gång han bad att få amma. Inga mer diskussioner än så. Jag sov i tröjor som gjorde det omöjligt att komma åt bröstet och jag försökte erbjuda tröst på annat sätt. Han ville inte ha nån annan tröst de första dagarna men jag erbjöd det likväl. Också för att kunna vara konsekvent och motivera mitt beslut så lutade jag mig mot det faktum att jag fanns där för honom hela tiden, även om det inte var på prick det sättet han ville. Så det tog ett par dagar men sen vande han sig vid den nya rutinen. Jag bestämde att jag inte skulle amma mellan kl. 23 och kl. 05 och höll fast vid det. Sen utökade jag den tiden. För några veckor sedan slutade jag amma honom till sömns, nåt jag trodde skulle vara en lika stor kamp men visade sig vara hur lätt som helst.

Så mitt icke-super-tips är att

1. Skriv ner eller motivera för dig själv varför du vill sluta nattamma

2. Börja avslutet när du bestämt dig till 100%

3. Var därefter konsekvent.

4. Förbered dig på att det kan vara tufft och att du kan sova sämre ett tag framöver.

Annons

5. Sätt en tidsmall under vilket intervall på natten du inte vill amma. När det gäller mindre barn tycker jag det kan vara klokt att börja med ett ganska kort intervall och utöka det lite långsamt istället för att sluta tvärt som jag gjorde.

6. Fundera på om ev partner kan ta nätterna under avslutet. Jag vet att många gör så och lyckas med det men det var inte aktuellt för oss, eller vi testade men så fort jag var tillbaka så ville han amma så det funkade inte. Plus att jag tyvärr tycker det är för tufft att inte vara den som tröstar honom när han går igenom en sån stor förändring (hej hå kontrollbehov, absolut!).

 

Typ så! Jag kan förresten tillägga att min son aldrig har ätit ur nappflaska eller tagit napp så det var inte heller ett alternativ att byta ut bröstet mot det. Om man har den möjligheten är det ju en sak att överväga såklart.

 

Kommentera gärna med era tankar på att avsluta amning på natten! Hur har ni gjort? Vad funkade och vad funkade inte?

Annons

Annons

 

 

11 kommentarer till “Att sluta nattamma, hur gör man egentligen?”

 1. Nicolina skriver: 22 mars, 2020

  Älskar ditt tänk och hur du resonerar. Håller med dig i allt och det var precis så jag själv resonerade när vi skulle sluta nattamma. Hon var dock runt 22-24 mån när vi kände oss redo för det. Försök runt 12 mån gick åt skogen för att hon istället för att bli nöjd efter en amning behövde ännu mer närhet på natten. Då var det enklare att amma och sen få sova på hyfsat avstånd. Iaf, när vi skulle sluta nattamma införde vi liknande som klockslag att de gångerna hon vaknar mellan dessa klockslag ammar vi inte och säger att det är natt, tuttarna sover nu. Dessutom lade vi till slut till att vi bara ammar i soffan, vilket ibland kunde vara lite jobbigt för morgonamnningen när hon tvunget ville gå upp till soffan. Men jag upplevde det bra att ha en dedikerad plats där i slutet. Väntar syskon om ett par veckor och ser fram emot ännu en fantastisk amningsperiod. Älskar att amma!


  1. asabea skriver: 23 mars, 2020

   Vilka bra tips! Älskar även ”tuttarna sover” det ska jag lätt använda.


 2. S skriver: 22 mars, 2020

  Vill tipsa om detta blogginlägg! Hjälpte mig massor när jag slutade nattamma min 2,5-åring!
  https://www.ekotjusigt.se/newsitem.html?item_id=39


 3. Alexandra skriver: 22 mars, 2020

  Jag är i exakt samma läge nu! Jag måste sluta nattamma min 19 månaders nu för jag vet att vi båda kommer sova bättre. När jag slutade amma mitt första barn, ungefär 1,5 år gammal, sov jag och levde i min tighta polotröja och det funkade perfekt! Han var så himla arg de två första nätterna men tredje natten gick det riktigt bra och sedan var vi klara med amningen både på dagen och natten. Nu är det däremot lite mer ångest eftersom jag inte kommer skaffa fler barn och amningsresan kommer ta slut snart vilket jag sörjer!
  Jag har gjort två försök tidigare med att sluta, iallafall på natten, men sedan har hon blivit sjuk och jag har inte velat sluta mitt i förkylning med feber och mycket gråt och tandagnisslan.
  Men nu är det dags! Ska använda dina tips och tricks och leva i min polotröja igen i några dagar så hoppas jag att vi tillsist lyckas. Tack för en fin blogg och instagram ❤️


  1. asabea skriver: 23 mars, 2020

   Åh förstår verkligen den där ångesten att amningsresan är över. Jag tror jag tycker det är så mycket lättare nu för att jag snart har ett till barn som jag förhoppningsvis ska få amma. Men man växer och hittar nya sett att vara nära. Stort lycka till!


 4. Sara skriver: 23 mars, 2020

  Tack! Är mitt uppe i detta med min 9 månaders nu pga hon har velat äta hela tiden på natten men kommer inte längre till ro av det. Nu har det gått tre nätter av att hennes pappa tar henne på natten och mängden protester har blivit avsevärt mindre för varje natt. Har satt en gräns med amning vid 05 och det funkar bra. Hoppas att det fortsätter gå i rätt riktning. Det ska vara sagt att vi har försökt detta även tidigare då jag inte fått någon sömn sen hon föddes ungefär men det känns som att det är först nu som hon (och jag) är redo och mottaglig för detta. Till alla er där ute som kämpar: Heja!


 5. Mimmi skriver: 23 mars, 2020

  Tack för bra inlägg ❤️ Så glad att du är dig själv och sprider bra information och tankar ?? Hjälper så många, inklusive mig ? Tror att nyckeln är att bestämma sig och vara konsekvent som du säger. Jag ska snart ”börja” med att sluta nattamma.. skjutsar upp det hela tiden för att det känns läskigt att de stunderna försvinner liksom.. är nog inte riktigt redo än ?


  1. asabea skriver: 23 mars, 2020

   Tack va fint att läsa ? Jag sköt också upp det flera gånger innan jag var redo. Det är ju ingen stress om man inte mår dåligt av det.


 6. Moa skriver: 29 mars, 2020

  Bra tips! Min 14 månaders somnar om av amning men kan också vissa nätter vrida och vända på sig det ch inte alls vara nöjd. Därför känner jag mig typ taskig över att sluta eftersom hon sover jättebra om hon får amma lite nattetid…nu är jag gravid (tidigt) och börjar känna lite stress att sluta snart för jag kommer inte orka/vilja amma båda nattetid…..?‍♀️?


  1. asabea skriver: 29 mars, 2020

   Fattar! Men du en graviditet är lång, du har tid på dig att sluta långsamt.


 7. Rebeka skriver: 07 februari, 2021

  Åh, vilken lättnad att läsa att du och även andra ammade tills sömns!! När du slutade med de, hur gjorde du då istället för att få din son att somna? Hur blev nya rutinen då?
  Tack för du delar med dig så mycket av allt! Betyder verkligen så mycket .


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/graviditet/gravida-paverkas-av-covid-19/