Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Att amma om man inte har varit gravid eller gjort ett långt uppehåll i amningen

Jag har fått frågan ett par gånger att skriva om amning när man inte varit gravid eller när man önskar återuppta amningen efter ett långt uppehåll. Det kan ju bli aktuellt i många olika fall till exempel när det finns två mammor men endast en som varit gravid, vid adoption, om man får barn som transkvinna eller om man av någon anledning behövde sluta amma men vill börja igen.

Annons

Det går att amma även om man inte varit gravid eller om man har gjort ett långt uppehåll. Även om inte alla lyckas få en igång en mjölkproduktion så kan man amma ändå, så kallad ”dry nursing” på engelska. Då ammar man för att ge tröst och mätta barnets sugbehov (vilket man annars ofta använder napp till), det i sig har ju många fördelar. Men det är fullt möjligt att få igång en mjölkproduktion också, men man får vara beredd på att det kräver en del jobb.

Två mammor. En som fött. Båda ammar varsin tvillingar.
Annons

I mitten/slutet av en graviditet så börjar råmjölk, colostrum bildas. När moderkakan släpper från livmodern efter födseln så sjunker hormonerna östrogen och progesteron markant vilket ökar hormonet prolaktin vilket startar produktionen av mogen mjölk. Det finns medicinsk hormonell behandling som man kan använda sig av för att efterlikna den processen och tillsammans med regelbunden pumpning få igång mjölkproduktionen. Jag är dock osäker på hur möjligheterna för en sån behandling ser ut i Sverige.

Initialt bör man ändå räkna med att man ammar främst som tröst inte som näring. Med tidens gång kan mjölkproduktionen öka men det är viktigt att komma ihåg att amning inte bara handlar om mjölk! Det gäller alla som tänkt amma.

Vill man börja amma igen efter ett långt uppehåll har man större chans att lyckas med att få en ordentlig mjölkproduktion om man haft det under de första 4-6 veckorna post partum och om barnet är under 4 månader när man sätter igång igen. Men det är fullt möjligt att lyckas även om barnet är äldre.

Så hur gör man? Enkelt förklarat så krävs det, för att få igång en mjölkproduktion, regelbunden stimulering av bröstvårtorna och att brösten töms på mjölk regelbundet antingen via amning, pumpning eller handmjölkning. Amning med god teknik är det som är mest effektivt men kompletterar man det med pumpning kommer det öka chanserna att få mer mjölk. Ibland behövs läkemedel. Tala med din barnmorska för att diskutera alternativ utifrån din specifika situation.

Annons
Bild på tillmatningsset, tagen från medela.se

Det finns lite olika sätt att gå tillväga om man ska få igång en mjölkproduktion om man inte varit gravid och man får anpassa det efter situationen och personen. Men ett vanligt upplägg är att man börjar stimulera brösten cirka 6 veckor innan barnet är beräknat att födas. Detta eftersom det tar mycket längre tid när man ska inducera en mjölkproduktion jämfört med om den sker som resultat av en förlossning. Gör man detta, alltså börjar processen innan barnet kommer, betyder det inte nödvändigtvis att man kommer ha en större mjölkproduktion i slutändan men det kan göra att viss mjölkproduktion redan är igång när barnet föds. Denna process är krävande då man genom pumpning eller handmjölkning ska efterlikna hur en nyfödd ammar dvs minimum åtta gånger per dygn. När barnet väl är född behöver den ofta mer i näringsväg än den inducerade mjölken, det kan vara urpumpad mjölk eller ersättning. Man kan gärna använda sig av ett tillmatningsset för att åstadkomma fler amningstillfällen och på så sätt öka mjölkproduktionen. Vissa kan få igång en fullgod mjölkproduktion på detta sätt men de flesta kommer fortsätta behöva ge något ytterligare tillägg.

Vissa använder sig av olika naturläkemedel för att öka mjölkproduktionen, mer om det finns i källorna jag listat.

Är ni intresserade av att läsa mer ingående om detta så kan ni kika på dessa källor:

Annons
Annons

3 kommentarer till “Att amma om man inte har varit gravid eller gjort ett långt uppehåll i amningen”

 1. Sanna skriver: 11 april, 2020

  Jag har en amningsfråga. När vi fick vår son i somras hann jag amma drygt en månad innan jag fick en bröstböld som blev tvungen att opereras bort. Det resulterade i att ett antal mjölkgångar skurits av. Vet du hur det påverkar ev. framtida amning? Jag fick ingen information om det.


  1. asabea skriver: 11 april, 2020

   Hej Sanna! Det är svårt att säga hur det kommer påverka just dig, vissa som gjort bröstreduktion kan amma galant ändå men risken finns att det påverkar mjölkproduktionen och flödet.


 2. Frida skriver: 20 juli, 2020

  Hej!
  Jag försökte mig på att amma men har rätt släta bröstvårtor så fick använda amningsnapp. Första veckan gick bebis upp i vikt super men andra veckan knappt något. Började då med ersättning på kvällarna och fortsatte med amning på dagarna. Sen. Övergick det till mer och mer ersättning då det blev en slags trygghet i att veta hur mkt hon fick i sig. Försökte pumpa men fick aldrig någon bra rutin på de så fick inte ut så jättemycket. Sen slutade jag med amningen helt när hon var ca 1-1,5 månad. Nu är hon 2,5 månader och jag kan verkligen sakna att amma henne. Men upplever att det inte finns nån mjölk kvar. Går det att få igång produktionen igen? Hur gör jag på bästa sätt? Hade vart så skönt att slippa anningsnappar med. Går det tro?


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/okategoriserade/en-natt-pa-hotell-med-min-syster/