Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Att amma länge

Idag fyller min son 1.5 år och jag ammar honom fortfarande. Innan jag fick barn hade jag ingen tydlig tanke kring hur länge jag ville amma men planen var minst 1 år. Jag hade inte tänkt på hur det skulle vara att amma längre än så.

Annons

Min upplevelse är att normen i Sverige just nu är att man SKA amma, men ”lagom länge”.

Annons

Slutar man ”för tidigt” (eller om man aldrig börjar) finns risk att man anses inte göra det bästa för sitt barn, håller man på ”för länge” så kanske folk börjar undra för vems skull man ammar egentligen. Det är min uppfattning men jag kanske projicerar de här tankarna på folk? För sanningen är att jag inte fått mycket negativ respons alls kring min amning. Men jag kommer på mig själv med att dra mig från att amma offentligt mer och mer ju äldre min son blir för att jag är rädd för vad folk ska tycka. Det är så dumt egentligen och ligger i min egen osäkerhet. Jag är i alla fall glad att jag väldigt sällan, typ aldrig, undvikit att amma av den anledningen. Helst skulle jag inte vilja få upp de där osäkra tankarna alls men tills dess nöjer jag mig med att kunna resonera med mig själv. När de där tankarna kommer upp försöker jag påminna mig själv om att det inte är någons ensak om/hur/när jag ammar och jag vet vad som är bra för mig och min son.

Ett stort skäl till att jag vågat amma offentligt på alla möjliga platser handlar också om det stöd jag fått från min man. Han uppmuntrar mig att skita i vad andra tycker när vi är någonstans och min son vill amma och jag blir orolig för vad folk ska tycka. Stödet från ens omgivning och sina närmaste betyder verkligen SÅ mycket för om amningen blir lyckad eller inte, inte minst i början när det kan vara extra knepigt och ovant.

12 kommentarer till “Att amma länge”

 1. Sofia skriver: 26 november, 2019

  Tack för peppigt inlägg om amning. Kan du inte skriva lite mer om hur man kan kombinera amning, mat och arbete på ett bra sätt? Min bebis är 6 månader och har precis börjat äta små mål mat och i februari ska jag börja jobba två dagar i veckan och planerar att pumpa ur en gång varje arbetsdag. Men jag vill också amma länge och är rädd att mjölken ska sina.


  1. Hanna skriver: 28 november, 2019

   Åh är i exakt samma sits! Önskar mig också ett sånt inlägg. Vill så gärna att amningen ska fortsätta funka länge ♥️


 2. Lisa skriver: 26 november, 2019

  Tack ❤️ känner prick så. Jag skulle amma ett år (varför man nu ska bestämma det innan?) och nu ligger jag här med min son som jag ammat till sömn. Han fyller två om två månader. Det har bara fortsatt för att det gått enkelt. Har aldrig haft problem med amningen. Han som aldrig sitter stilla tar sig en lugn stund. Vi får mysa ikapp efter jobb och förskola. Han är svårsövd men amningen har hjälp. Men trots det vet nästan ingen att vi ammar fortfarande och jag drar mig för att berätta det – alla tycks ändå bara anta att det upphör senast vid 12 månader. Tack för att du lyfter och peppar. Kram!


  1. asabea skriver: 27 november, 2019

   Man har ju verkligen ingen aning om hur det kommer bli eller kännas. Låter som att ni båda mår bra av det, och jag känner igen mig precis i det där att min son få ta en lugn stund.


 3. Mimi Tmimiterris.com skriver: 28 november, 2019

  Tack för att du skriver om detta. Låter som exakt vår amningsresa! Min dotter är 18 månader och jag upplever att amningen är så självklar för oss, samtidigt som jag drar mig mer och mer att amma offentligt, ser till att amma i sele eller ha någon bra skjorta så det inte syns så mycket. Det känns så dubbelt eftersom det är det mysigaste som finns och samtidigt finns en liten känsla av skam inför vad omgivningen ska tänka. Har aldrig fått några negativa kommentarer och nu har äntligen de äldre i släkten slutat fråga om hon sover natten eller när vi ska sluta egentligen. De har fattat att vi kör vårt race. Önskar att fler fick bättre hjälp av vården i början när det är krångligt och önskar att det var obligatoriskt med fördjupning inom amning inom alla utbildningar som har med kvinnohälsa och barn att göra.


 4. Sara skriver: 28 november, 2019

  Åh, bra att ämnet lyfts. Med första barnet var diskussionen i föräldragruppen att ”man höll ut till 6mån”, någon ammade någon vecka längre för att det var smidigt i samband med planerad resa. Jag trivdes bra med att amma, men vid 8mån hade sonen börjat äta rätt mycket mat så det var bara en slurk för att somna/nattamning kvar i stort sett. Vid 10mån gick pappan på semester och då tog vi några nätter för att få bort nattamningen, dubbla känslor kring det hela i efterhand. Det kanske hade gått att kombinera någon gång ibland men utan nattamning?!

  Nu har vi en snart 2månaders som jag planerar att amma länge än och om det funkar så kombinera även när jag så småningom börjar jobba. Så fortsätt dela erfarenheter, jättekul att ta del av.


 5. Angelica skriver: 28 november, 2019

  Jag hade samma tankar som dig innan jag fött barn. Sen blev jag under min amning inspirerad av en nära vän som ammade tills barnet var närmare 3 år. Så jag började läsa på om fördelarna och kände efter med tiden vad jag och dottern tyckte. Hon ammade tills hon var två år och det var mest bara fördelar jag upplevde! Mycket närhet, tröst och kärlek. Sen kom andra barnet nu precis, två månader efter dottern slutat och amningen har varit lätt som en plätt att få igång. Dock verkar ”drömmen” om tandemamning inte bli av. Som dottern säger, nej mamma, brors tuttis <3
  Tack för dina fina inlägg och heja dig med inspiration och kunskap!!


  1. asabea skriver: 29 november, 2019

   Ändå fint att hon vill lämna över tutten till lillebror tycker jag ?


 6. Linn skriver: 28 november, 2019

  Tack för att du lyfter ämnet!

  Innan jag fick mitt barn tänkte jag inte så mycket mer på amning än att jag ville och att det skulle lösa sig.
  För mig gick det enkelt. Min bebis och jag lärde oss tillsammans, eller hon lärde snarare mig.
  Nu är hon 18 månader och ammar fortfarande fritt.
  Jag har anhöriga som undrar hur jag orkar, och en annan som av någon anledning är obekväm med vår amning.
  Men vi kommer fortsätta så länge dottern vill och behöver.


  1. asabea skriver: 29 november, 2019

   Härligt att ni kör på! Har folk problem med det är det just deras problem.


 7. Joana skriver: 28 november, 2019

  För dom som känner sig ensamma i att amma längre än normen rekommenderar jag att gå med i fb gruppen ”mamma jag vill amma, att jag är stor nu gör detsamma”
  ❤️ Ammar min 15månaders och hoppas kunna fortsätta länge till ?


 8. Madelene skriver: 30 april, 2020

  Hej Asabea! Du har skrivit så bra om amning. Hoppas du kan svara på mina frågor. Ammar min 7månaders fortfarande. Han har ju börjat med smakportioner, ibland äter han både mycket gröt på morgonen (pratar ca 3 iskubs-storlekar) och samma mängd mat (mest mosad potatis/morot och lite protein) till kvällsmat. Vissa dagar är han typ inte alls intresserad/sugen. Jag vill fortsätta med friamning men mitt problem är att han inte gör tydliga ”mattecken” längre som han gjorde som nyfödd. Han biter ALLTID på ALLT, troligen pga tänder på g, det är nog inte tecken på att han vill amma/ha mat. Hur ska jag fortsätta ge honom så mkt bröstmjölk som han vill, i förhållande till matintroduktion? Tycker det är jättesvårt att hitta fakta om delamning efter 6mån och efter matintroduktion. Hur ofta bör man normalt amma efter matintroduktion? Känner att ju mer han ammas, desto mindre hungrig/intresserad blir han ju av mat. Samtidigt vill jag inte ta beslutet att vägra honom bröstmjölk så att han tvingas till att äta mat om han inte vill. Jag är så osäker och förvirrad nu, trots att (hel)amningen har fungerat så klockrent för oss. Vår bvc-ssk kan varken säga bu el bä när man frågar henne. Vore mkt tacksam för råd!


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/okategoriserade/roligt-samarbete-med-pampers/