Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

När bebis biter under amning

Fick en fråga som jag tänkte svara på här eftersom det är ett relativt vanligt problem och jag själv precis fick bröstvårtan biten för första gången på väldigt länge och kom ihåg hur vidrigt det var.

Frågan lyder…

Annons

Hej Asabea!
Min dotter har råkat bita ett litet hål i min bröstvårta och jag avlider när vi ammar på det bröstet. Har du något bra tips tills det läkt? Tack på förhand ????

Svar:

Annons

Hej! Aj då det är så jobbigt. Några tips:

– is på det drabbade stället kan ge en smärtlindrande och avdomnande effekt. Lägg på is i upp till 20 min så ofta det behövs.
– amma på det icke drabbade bröstet först, på så sätt kommer barnet amma lite lugnare på det drabbade bröstet
– gör det för ont att amma se till att handmjölka eller pumpa tills dess att det läkt om du vill hålla igång mjölkproduktionen
– testa olika amningsställningar för att hitta den mest bekväma
– man kan testa att lägga bröstvårtan i varmt natriumklorid (finns på apotek tror jag) efter amning i cirka 1 min. Om bebis ogillar smaken kan man ta vanligt varmt vatten. Torka torrt efteråt.
-smörj området (viktigt med rena händer) med bröstmjölk.

-Ipren/Alvedon går också bra att använda som smärtstillande.

-Lufta bröstet så mycket det går.

 

Annons

Vissa bebisar bits aldrig men de flesta bebisar kommer dessvärre testa det någon gång, ofta under en övergående period på några dagar eller veckor och ofta när bebisen håller på att få tänder. Om det verkar som att bebis håller på att få tänder och gärna vill bitas av den anledningen så erbjud hellre en bitring eller liknande och förklara med enkla ord att denna är till för att bita på, tutten är till för amning.

 

Man kan försöka observera vilka tillfällen bebisen biter på och försöka undvika dem. Eftersom det inte går att bitas och amma samtidigt så är det oftast inget som sker i början av en amning tex utan kanske hellre mot slutet när bebisen börjar tröttna lite.

 

Min son hade en period när han bet mig vid varje amning nästan, jag tror han var omkring 7 månader då. Jag tyckte det absolut bästa sättet att markera mot det var att avbryta amningen snabbt om det skedde och säga vänligt men bestämt att man inte biter bröstet. När han vägrade släppa ibland (aj!!) så la jag ett finger mellan tandköttet och sa samma sak. När han bet mig häromdagen så tror jag det handlade om att han ville ha min uppmärksamhet vilket är vanligare hos äldre barn som ammar, ett sätt att råda bot på det är helt enkelt att ha fokus på barnet under amningen.

Annons

 

Om ni har några tips på hur man kan göra eller tänka om ens barn biter bröstet så skriv gärna i kommentarerna!

Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/okategoriserade/prata-hudfarg-och-rasism-med-ditt-barn/