Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Jag måste bara säga en sak

Hej hej!

Efter att jag bad om frågor om preventivmedel var det väldigt många som tipsade mig om olika konton som utbildar om och förespråkar kroppskännedom och kosthållning på olika sätt framför medicinska preventivmedel.

Annons

Jag vill bara säga några ord om det.

Annons

Jag är intresserad av och vet att ökad kroppskännedom utöver det skolan och vården lär ut idag är viktig. Jag skulle själv vilja vidareutbilda mig för att öka min kunskap kring holistisk reproduktiv hälsa. Jag vet att det vore så givande om fler hade bättre kännedom om sin menscykel och sin fertilitet och hur man kan påverka den.

Men jag är också barnmorska med ett sjukvårdsperspepektiv som inte alls är anti medicinsk preventivmedel. Jag försöker ha ett nyanserat evidensbaserat tankesätt och mitt mål är att ge individanpassad vård.

Det jag har svårt för med flera av de konton jag får tips om är att jag tycker de skriver på ett alarmerande, skräckinjagande och onyanserat sätt som jag inte känner igen mig i.

Mitt råd till er är att ta eget ansvar och läs på själva, från olika pålitliga (som har evidens för sina påståenden) källor, om det preventivmedel ni väljer eller rekommenderas välja. Vilket det än är, medicinskt eller inte. 

Annons

Och glöm inte att VI bakom dessa konton med en ambition att utbilda och folkbilda, vi må göra det med de bästa intentionerna och sträva efter att göra det på ett evidensbaserat och patientsäkert sätt men vi är också bara människor, med olika utbildningar, perspektiv, fördomar etc. Man bör aldrig bara ta till sig EN informationskälla när det handlar om nåt så viktigt som ens fysiska och psykiska hälsa.

Det var allt! Puss!

8 kommentarer till “Jag måste bara säga en sak”

 1. Frallan skriver: 08 december, 2019

  Det är bäst och fullt rimligt att rekommendera både p-piller, med information om biverkningar, och andra metoder som t ex pessar och eller fertilitetsförståelse – beroende på individ och behov! Jag tänker att vi kan ta egna beslut när vi får kort info om alla tillgängliga alternativ och dess nackdelar. Jag har läst forskningsmetodik och är också medicinsk legitimerad personal men blev svindålig av kopparspiral och totalt dissad i det antagandet pga ”evidens”. Som du vet är ju också evidens personers upplevelse av något. Evidensen som vården baserar sina rekommendationer på gällande kopparspiral är gjord av tillverkaren själv (!) och har bara kollat kopparhalt i blodet, inte t ex upplevda biverkningar efter 6 månader eller 6 år. Hej kvinnohat när vi ”inbillar” oss saker. Plus att fertilitetsförståelse som t ex Billing ÄR evidensbaserat: https://www.instagram.com/p/B5vqxpjhm7-/?igshid=1o6adctpxu5i4


 2. Amanda skriver: 08 december, 2019

  Tack! Har tänkt på det här SÅ mycket!


 3. Emmy skriver: 09 december, 2019

  Att du inte känner igen dig i informationen som många konton förmedlar betyder inte att informationen inte stämmer. Många intresseras av dessa konton eftersom att vården ofta presenterar onyanserad och ensidig information, så självklart tycker många det är intressant att läsa om (och källor finns nästan alltid, iaf på vulverinekoos konto). Jag fick aldrig information om NÅGON risk första gången jag träffade en barnmorska och blev satt på p-piller, det om något skulle jag kalla onyanserat. Förtjänar man inte all fakta? Varför får jag inte information när det är MIN kropp?

  Det enda viktiga som barnmorskor styrker gång på gång är hur viktigt det är att man har något syntetiskt hormonellt preventivmedel. Flera gånger har jag och många jag känner känt sig mycket illa till mods efter att ha lämnat en barnmorska och fått en uppläxning (när man t.ex. vill prova ett hormonfritt preventivmedel), eller blivit otrevligt bemött. Jag har faktiskt aldrig fått en nyanserad bild och tillräcklig hjälp när jag har träffat barnmorska vilket gör att det är svårt att lite på vad vården säger och man söker sig då någon annanstans.


  1. asabea skriver: 05 januari, 2020

   Fattar den grejen och mitt mål kommer vara att ge nyanserad faktabaserat information om för- och nackdelar särskilt då jag också har erfarenhet av att inte få det från UMO.


 4. Sara skriver: 09 december, 2019

  Hej Asabea!
  När du skrev din fråga på instagram så försökte jag tänka mig in i hur jag själv hade velat bli bemött när jag var 15 och gick till ungdomsmottagningen. Jag hade önskat ett mer nyanserat och evidensbaserat förhållningssätt från den barnmorskan, om hon inte bara hade viftat bort mina biverkningar så kanske de följande 10 åren av mitt liv hade blivit annorlunda.
  Och det är ju just det som blir en av dina nya arbetsuppgifter som jag har förstått det, och också att det var lite därför du ställde frågan?
  Jag tipsade inte om något konto, men det var nära, för att jag önskar att det skulle finnas barnmorskor som lärde 15-åringarna att förstå hur kroppen och menscykeln fungerar och inte skriver ut p-piller direkt någon ber om råd kring tex mensvärk/pms/akne.
  Jag kan följa ditt råd och ta reda på saker själv och ta informerade beslut, men 15-åringar går ju till ungdomsmottagningen för att få hjälp att ta informerade beslut. En tanke kring varför du fick många sådana tips bara. Vi är nog många som är besvikna på vården.


  1. asabea skriver: 05 januari, 2020

   Och min inställning är verkligen inte att bara skriva ut p-piller till alla. Mitt mål är att göra just allt det där du säger, informera på ett faktabaserat sätt och ge valmöjligheter.


 5. Siri skriver: 08 januari, 2020

  Klickade in på det här inlägget nu – bra och betryggande skrivet! Det är ju en balans att ge info och samtidigt väga sannolikheter, asså jag fattar inte hur det här motståndet mot forskning har börjat växa såhär?! Men jag vet att hälsa väcker mycket känslor. Har själv upplevt hur stort motstånd mot hormoner på facebookgrupper när jag fick endometrios och det om något gjorde mig fett illa berörd, rädd och osäker innan jag lämnade de forumen Tyvärr är ju läkemedel inte magiska utan det tar ett tag att komma rätt. Tack för bra info iaf och jättefin blogg overall! 🙂


  1. asabea skriver: 14 januari, 2020

   Tack Siri!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/tagit-en-paus/