Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Svamp i underlivet/slidan/fittan/fiffi

Call it what you will men föddes du med kvinnligt kön så kommer du antagligen drabbas av svamp där någon gång. Tyvärr. Man uppskattar att 75% av alla kvinnor kommer drabbas av svamp i underlivet minst en gång i livet, hälften av dem kommer få svampinfektion mer än en gång. På grund av hormonella faktorer (ökat östrogen) och ett nedsatt immunförsvar hos gravida så är risken att drabbas av svamp högre under en graviditet. Ofta så sker det i andra eller tredje trimestern. Det kan också vara lite svårare att behandla en svamp under graviditet. Man vill dock gärna behandla symptomgivande svamp hos gravida för det finns en, om än mycket liten, risk att det leder till en uppåtstigande infektion som kan leda till infektion i fosterhinnan och för tidig vattenavgång. Med det sagt ska ni inte oroa er för mycket om ni får det under graviditet, det är vanligt, 20-30% drabbas. Är du gravid och har besvär med svamp be din barnmorska om råd.

Annons

Hur som helst, jag tar upp det här bara för att jag möter personer med besvär av svampinfektion väldigt ofta och förutom receptfri behandling (Canesten eller Pevaryl) med kräm och vagitorier och behandling med tabletter (Fluconazol) i andra hand så brukar jag också rekommendera egenvård för symtomlindring och för att motverka att svampen återkommer. Det jag rekommenderar är att inte tvätta underlivet för ofta, det är a och o, en gång om dagen med vatten ev i kombination med parfymfri olja räcker gott och väl. Aldrig med tvål och aldrig inuti slidan utan endast de yttre delarna. Trosskydd kan man gärna skippa. Jag rekommenderar även att man smörjer underlivet efter tvätt med vitt vaselin eller annan fet parfymfri kräm, min personliga favorit är Locobase Repair. I veckan fick jag (tyvärr?) möjligheten att testa mina egna råd! Och jag blev så glatt överraskad över Locobase alltså! Inte för att det kanske funkar för alla men den gjorde verkligen det för mig, den tog bort symtomen direkt och nu är jag så gott som besvärsfri bara några dagar efter jag börjat använda den, utan att jag behövt ta någon medicin. Så bra! Jämför det med min förra graviditet när jag körde behandling med Canesten och det var smärtsamt och tog lång tid innan det hjälpte. Så det var vad jag ville säga med denna harang, att Locobase Repair eller annan fet kräm kan vara värt att testa vid besvär med svamp och även i förebyggande syfte.

Annons

 

 

Annons

26 kommentarer till “Svamp i underlivet/slidan/fittan/fiffi”

 1. Malin Berggren Griffiths skriver: 25 april, 2020

  Så bra att du rekommenderar egenvård och preventiva metoder, så viktigt! Personligen hade jag önskat från vårdens/samhällets sida att det också varit mer normaliserat att informera oss kvinnor om vikten av mjölksyrebakterier för att fittan ska må bra. Jag och många jag känner har blivit fria från lååångvariga besvär genom att enkelt äta mat (ex. kimchi)/ mjölksyrebakterie-kosttillskott och smörja med mjölksyrebakterie-kräm som t.ex. ”Ellen”. Trevlig helg! 🙂


  1. Sofia skriver: 26 juni, 2020

   Jag hade riktigt jobbiga svampproblem när jag var gravid och efter två kurer med Canesten provade jag istället Candicur med mjölksyrabakterier och har inte haft några svampproblem sedan dess! Rekommenderar varmt.


 2. Anna skriver: 26 april, 2020

  Jag blev rekommenderad locobase när jag hade kondylom också! Hjälpte mkt bra sen dess använder jag det jämt när det känns irriterat eller så, det och intimolja är verkligen underverk för underliv


 3. Emelie skriver: 26 april, 2020

  Även olivolja funkar toppen!


 4. Malin skriver: 03 juni, 2020

  Sånt himla toppentips detta!!!


  1. asabea skriver: 04 juni, 2020

   Kul att du tycker det!


 5. Ingrid skriver: 25 juni, 2020

  Kan tipsa om salvan Warming critical care, den har revolutionerat mitt liv med svampdrabbad fitta!


  1. asabea skriver: 30 juni, 2020

   Tack för tips!


 6. Nicolina skriver: 26 juni, 2020

  Bra inlägg! Jag gillar Ellen-krämen med mjölksyrabakterier och tabletter med mjölksyrabakterier man kan stoppa upp. Tror de är från RFSU? Detta räddade mig under min graviditet. Kändes bättre än Canesten.


  1. asabea skriver: 30 juni, 2020

   Bra tips!


 7. Josefin skriver: 26 juni, 2020

  Jag fick själv (tyvärr) prova på. Letade fram något som var ok under amning och graviditet. Från märket multi gyn, kändes bättre att använda något mer ”naturligt”. Om det uppstår igen någon gång (hoppas ej!) så ska jag prova annan egenvård, så bra!


  1. asabea skriver: 30 juni, 2020

   Multi-Gyn är jättebra tycker jag med, även efter förlossning!


 8. My skriver: 26 juni, 2020

  Min återkommande svamp har försvunnit med probiotika! Äter tillskott varje dag, min IBS är såååå mycket bättre och svampen är borta. Fått vara fri från svamp hela graviditeten ??


  1. asabea skriver: 30 juni, 2020

   Härligt!


 9. Anna-Sofie skriver: 26 juni, 2020

  Bra grej att skriva om! Men jag skulle hellre rekommendera naturliga produkter istället för sådana med mineraloljor som täpper till huden. Jag använder Weledas Calendula babyoil som funkar fint både till tvätt och att smörja med. 🙂


  1. asabea skriver: 30 juni, 2020

   Jag tycker generellt inte enbart olja gör jobbet. Men gör det så är det ju bra!


 10. Emelie skriver: 26 juni, 2020

  Känner mig dum som frågar, men hur ska man smörja? Förstår att man inte ska smörja inuti i själva vaginan, men ska man alltså smörja ”allt” annat?

  Tack för tips!


  1. asabea skriver: 30 juni, 2020

   Ingen dum fråga alls. Du kan smörja där det kliar (om det nu kliar) det brukar vara på de inre och yttre blygdläpparna. Man kan alltså sära på blygdläpparna och smörja vid slidmynning, klitoris etc men undvika att smörja inuti slidan.


 11. Elin skriver: 26 juni, 2020

  Whaaaat de här inlägget hade jag behövt för ett år sen. Hade återkommande svamp under heeeela graviditeten. Hemskt jobbigt. Älskar locobase repair, visste inte att de gick bra att använda i underlivet. De ska jag definitivt testa nästa gång de behövs!


  1. asabea skriver: 30 juni, 2020

   Ugh det är sååå jobbigt! Hoppas du slipper mer besvär men om inte vet du vad du ska prova!


 12. Johanna skriver: 26 juni, 2020

  Jag har som typ en spricka på ena inre blygdläppen, kan det vara svamp?! :/


  1. asabea skriver: 30 juni, 2020

   Åh omöjligt för mig att svara på utan att kika själv. Symtom på svamp är sveda, klåda och vita gryniga flytningar. Sprickor kan bero på torra slemhinnor, tips är att ej tvätta dig för ofta, parfymfriolja innan tvätt av vulva samt fet kräm efteråt.


 13. A skriver: 06 juli, 2020

  Hej, har haft konstant svamp under båda mina graviditeter där varken canesten eller pevaryl hjälper. Är nu i vecka 33 och har fått Diflucan utskrivet, men läser överallt att det bör undvikas under graviditet pga ökad risk för fosterskador och spontan abort. Hur pass säkert är det att ta en sådan engångsdos?
  Mvh, nojjig morsa ?


  1. asabea skriver: 10 juli, 2020

   Det skulle jag diskutera med läkaren som skrev ut det. Detta står på janusinfo: https://janusmed.sll.se/#/home/fosterpaverkan


 14. Linnea skriver: 22 juli, 2020

  Hej! Hur många gånger per dag kan man smörja med lactobase repair krämen? Går på toaletten så ofta så det känns som den försvinner fort…

  Mvh Linnea


  1. asabea skriver: 23 juli, 2020

   Man kan smörja så ofta man vill men främst efter tvätt brukar jag rekommendera.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/forlossning/svar-pa-lasarfraga-om-att-ga-hem-tidigt-fran-bb/