Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Veckans fråga: Hur funkar det nya preventivmedlet pärlspiralen?

Jag har hört talas om nåt nytt naturligt preventivmedel som heter Ballerine, men jag känner ingen som använder det. Vet du nåt om det?

Hej!!

Tack så mycket för din fråga!

Jag har lite svårt för ordet naturligt för jag tycker det är ett värderande och vilseledande ord många gånger. Man säger indirekt att något annat alternativ är onaturligt och vad betyder det ens?

Hur som helst jag förstår nog hur du menar! Jag gissar att du med naturligt i det här fallet menar hormonfritt? Och ja det stämmer att Ballerine är ett hormonfritt preventivmedel.

Annons
Annons
Såhär ser den i Sverige mest använda kopparspiralen ut. Som ni ser är den är formad som ett T.

 

Ballerine är en kopparspiral som sätts in i livmodern av en barnmorska, där verkar den lokalt genom att kopparen gör miljön i ogynnsam för en graviditet. Kopparjoner utsöndras i livmodern och försvårar spermiernas förmåga att simma, försvårar möjligheten för ett ägg att fästa i livmoderväggen och förhindrar befruktning av ägget. Den verkar alltså på många sätt och är en säker metod så länge den sitter på plats. Kopparspiraler verkar i 5 år och går även att använda som akut preventivmedel. Till skillnad från den traditionella spiralen som är formad som ett T så utgörs Ballerine av något som liknar pärlor och har en sfärisk form, den kallas därför även för pärlspiral, Ballerine är själva märket.

 

Annons
Såhär ser pärlspiralen ”Ballerine” ut

Tanken med pärlspiralens form är att insättningen av den ska vara lättare och att det ska vara svårare att skada livmodern (perforering) när man sätter in den. Eftersom införingshylsan är mindre än hos den traditionella spiralen ska insättning också göra mindre ont. Den ska också tydligen ge mindre smärta och blödning vid mens jämfört med den t-formade kopparspiralen.

 

Såhär sitter den T-formade kopparspiralen i livmodern, när den sitter rätt.

Det är ett rätt nytt preventivmedel i Sverige och jag har själv ingen erfarenhet av den. Till skillnad från traditionella spiraler är den inte gratis i alla landsting ännu utan går på en 1249kr. Hör med din lokala barnmorskemottagning vad som gäller hos dem om du är intresserad av en.

Annons

Resultaten i de studier jag har tagit del av om komplikationer kring det här preventivmedlet går isär en del. Eftersom det är ett relativt nytt preventivmedel behövs det mer klinisk erfarenhet och större och fler studier innan man kan uttala sig med säkerhet om för och nackdelar tänker jag.

 

Hoppas du fick svar på din fråga!

Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/traning/yoga-pa-artipelag/