Efter mitt inlägg om att amma länge var det en som frågade mig hur man kan försvara att man ammar länge om man möter kritik eller skepticism. Såklart är det inte ens uppgift att försvara en sån sak, det är ens ensak om/hur/när man vill amma. Med det sagt kan det vara skönt att ge svar på tal och lära personer ett och annat om amning. Så här kommer några fördelar med att amma länge. Fördelar för barnet Även om det inte finns mycket forskning på amning efter 2 års ålder så tyder informationen som finns på att bröstmjölken är en bra källa till näring och ett skydd mot sjukdom så länge man fortsätter amma. Bröstmjölk hos dem som ammar i över ett år är energirikare och fetare än mjölken hos dem som ammat kortare tid (Mandel 2005). Under det andra året av amning (12-24 månader) så utgör 448 ml bröstmjölk: 29% energibehovet 43% av proteinbehovet 36% av kalciumbehovet 75% av vitamin A behovet 76% av folat behovet 94% av vitamin B12 behovet 60% av vitamin C behovet (Dewey 2001) Barn som ammas i över 1 år har visat sig drabbas av sjukdom i mindre utsträckning, blir friska snabbare när de blir sjuka och har har lägre mortalitet (Mølbak 1994, van den Bogaard 1991, Gulick 1986). Antikroppar finns i mjölken under hela amningstiden och de immunologiska faktorerna ökar under det andra året av amning (Lawrence & Lawrence 2011, Goldman 1983, Goldman & Goldblum 1983, Institute of Medicine 1991) Enligt WHO skulle en diskret ökning av amningsfrekvensen kunna motverka 10% av barnadödligheten av barn under 5 år. Man har sett att amning i över 1 år har en positiv inverkan på barns mentala och sociala utveckling (Duazo 2010, Baumgartner 1984. Oddy 2010) Fysiska fördelar för den som ammar Amning minskar risken för bröstcancer och risken blir mindre ju längre man ammar. Amning minskar även risken för ovarialcancer, endometriecancer och livmodercancer. Amning minskar på sikt risken för osteoporos. Amning minskar risken för reumatoid artrit. Amning minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Amning minskar risken för typ 2 diabetes hos personer som haft graviditetsdiabetes och har visat sig minska insulinbehovet hos personer med diabetes. Det här inlägget utgår från en artikel på kellymom.com, en sida jag ofta går in på och hänvisar till. Ni kan läsa hela artikeln med fler fördelar här. Referenser Mandel D, Lubetzky R, Dollberg S, Barak S, Mimouni FB. Fat and Energy Contents of Expressed Human Breast Milk in Prolonged Lactation. Pediatrics. 2005 Sept; 116(3):e432-e435. Dewey KG. Nutrition, Growth, and Complementary Feeding of the Breastfed Infant. Pediatric Clinics of North American. February 2001;48(1). Mølbak K, et al. Prolonged breast feeding, diarrhoeal disease, and survival of children in Guinea-Bissau. BMJ. 1994 May 28;308(6941):1403-6. Lawrence RA and Lawrence RM. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, 7th ed. St. Louis: Mosby, 2011, p. 153-195. See particularly Table 5-2 on p. 164: “Concentration of immunologic components in human milk collected during second year of lactation” World Health Organization. Global strategy on infant and young child feeding. 2003. Duazo P, Avila J, Kuzawa CW. Breastfeeding and later psychosocial development in the Philippines. Am J Hum Biol. 2010 Nov-Dec;22(6):725-30. (Det finns mängder av referenser på de nämnda fördelar för den som ammar, här hittar ni en referenslista https://kellymom.com/ages/after12mo/ebf-refs/#BreastCancer1)